Direct naar artikelinhoud

Karl van den Broeck, hoofdredacteur van 'Knack'

Waarom bent u in de media gestapt?

"Waarom wordt een slagerszoon een slager? Mijn vader was hoofdredacteur van Turnhout Ekspres, een legendarisch huis-aan-huisblad. Ik maakte op mijn tiende al een tijdschrift met mijn broer. Toen ik 17 was, maakte ik (met 'Gat van de Wereld'-genie Marc Van Springel) een schoolblad dat door Knack bekroond werd als het beste van Vlaanderen.

"Het stond in de sterren geschreven dat ik daar terecht zou komen, al maakte ik wel een omweg van achttien jaar bij De Morgen."

Welke kranten en weekbladen werden er bij u thuis gelezen?

"De Morgen, vanaf het eerste nummer op 1 december 1978, Knack, Humo, Robbedoes, Vrij Nederland, Haagsche Post, de Volkskrant, NRC-Handelsblad, Mad Magazine, De Post."

Welke kranten en weekbladen leest u nu?

"Ik heb het voorrecht elke week als eerste Knack te mogen lezen. Daarnaast liggen bij ons zowel Dag Allemaal, Humo, Wired, De Morgen als Het Laatste Nieuws op het nachtkastje. Online lees ik nog een hele reeks kranten, blogs en vakbladen. Mag ik met stip Foreign Affairs aanbevelen?"

Wat was uw eerste wapenfeit in de media?

"Ik mocht in 1987 als sportmedewerker van De Morgen naar het Open Belgian Championship Worstelen in het Gentse Kuipke. Ik kende niks van worstelen maar een vriendelijke collega van Sport 80 heeft me toen een snelcursus gegeven."

Hoe zou u uw job zelf omschrijven?

"De mooiste job van de wereld. Punt."

Wat is uw beste herinnering?

"Stel me die vraag morgen nog eens."

Wat is uw slechtste ervaring?

"Mijn laatste maanden bij De Morgen. Niet leuk. Na achttien jaar was weggaan niet gemakkelijk. Een mens moet daarvan afkicken."

Waar hebt u er een zootje van gemaakt?

"Ik heb het wereldrecord dt-fouten schrijven meermaals verbeterd. Schaamte."

Wat is het eerste mediakanaal dat u 's ochtends raadpleegt?

"Radio 1. Al lijkt die zender 's morgens steeds meer op Radio Atlantis. Ik schakel in de auto steeds vaker over naar La Première."

Zonder welk medium zou u absoluut niet kunnen?

"Internet."

Wanneer bent u nieuwe media gaan gebruiken?

"In 1994, toen ik DeMix maakte bij De Morgen, openden wij met een dossier over internet toen er nog maar een paar duizend surfers waren in België.

"Kort nadien ging ik zelf online. Nu ben ik áltijd online. Thuis, op het werk, onderweg."

Welke nieuwe media gebruikt u en waarom?

"De gsm omdat ik daardoor in Turnhout kan wonen en in Brussel kan werken. Mail omdat ik zo al mijn vrienden binnen handbereik heb. Blogs omdat Gazet van Turnhout de beste stadsblog van Vlaanderen is."

Kijkt u digitaal en wanneer gebruikt u het?

"Ik vertrouw die digitale tv niet. Geldklopperij van de ergste soort. Ik overweeg zelfs om de kabel buiten te gooien. Het nieuws kun je op internet zien en er gaat niks boven een goeie dvd van Deadwood of Six Feet Under. En als ik echt wil lachen, dan hol ik naar YouTube."

Waar zou u werken als u geen job in de media had?

"Thuis. Achter mijn computer. Om dat éne boek te schrijven dat ik mezelf beloofd heb te zullen schrijven."

Wie bewondert u in de media?

"Zonder geslijm: Rik Van Cauwelaert. De béste Sinterklaas van de hele wereld."

(SVDB)