Direct naar artikelinhoud

Drie kinderen thuis dood gevonden, moeder verdacht

Drie kinderen van twee, vier en zes jaar zijn gisteren dood teruggevonden bij hen thuis in Diest. Het parket van Leuven zegt dat de eerste onderzoeken wijzen in de richting van de 36-jarige moeder, die zelf in kritieke toestand werd aangetroffen.

"We hebben maar één wens: lieve Kerstman, kunt u ervoor zorgen dat mama, mijn twee kleine broertjes en mijn kleine zusje weer helemaal beter worden? Heel veel liefs van Owe en Mare." Dat is het laatste bericht op de weblog van het zevenkoppige gezin uit Molenstede, bij Diest. Opvallend: de twee namen van de kinderen zijn die van de oudste zoon en dochter, die het gezinsdrama overleefden. Volgens onze informatie waren zij bij de buurvrouw, hun vader was op zijn werk.

Het parket van Leuven was gisteren een hele dag karig met commentaar. "Het onderzoek is nog pril. Alle pistes blijven open", zei woordvoerster Sarah Callewaert. De onderzoekers hebben alvast speciale aandacht voor de weblog die de vrouw al sinds 2009 minutieus bijhoudt.

Haar vijf hoogbegaafde kinderen Owen, Mare, Emil, Arno en Nell noemt ze steevast 'aardmannetjes'. Ze schrijft geregeld over het thuisonderwijs dat ze de kinderen geeft. En over de kritiek die dat vaak oplevert. "Sommige schoonmoeders hebben altijd kritiek op schoondochters kledij, kookkunsten en belachelijke idee over hoe aardmannetjes thuisonderwijs verkiezen boven naar school gaan. Denk dus maar niet dat aardmannetjes door familie gesteund worden in hun huisonderwijsovertuiging."

Sinds enkele weken kwam daar nog een thema bij: de dood. Op 11 november schreef de 36-jarige Ils over de ziekte van Lyme, een infectieziekte die zelden tot de dood leidt en waar ze al acht jaar aan zou lijden sinds een tekenbeet. "Nu mam geconfronteerd wordt met een ziekte als Lyme, beseft ze maar al te goed dat mensen sterven voor hun taak is volbracht. De gedachte om aardmannetjes achter te moeten laten is haast ondraaglijk. Hoe moet het dan met mijn aardmanschatjes? Dat maakt me erg bang. Wat als mam straks verlamd geraakt? Hoe moet mam dan nog voor aardmannetjes zorgen?"

De vrouw schreef ook over de vele medicijnen die ze moest slikken. "De horden medicijnen die in de hoek van de keuken staan, worden getrouw ingenomen. En hopelijk doen die gewoon hun werk. Zodat mam kan dromen van een gelukkige oude dag met mijn aardmannetjes. Misschien wordt deze mam wel zo oud dat ze een recordleeftijd bereikt."

De moeder werd gisteren rond 13.30 uur in kritieke toestand thuis aangetroffen. Voor haar drie jongste kinderen kwam alle hulp te laat. Vtm meldde in Het Nieuws dat het een van de twee oudste kinderen was die het drama ontdekte. Zij waren op het ogenblik van de feiten bij de buren. Buren spreken over een fantastisch gezin zonder problemen. Toch zijn er ook geruchten dat de moeder psychiatrische problemen had en spoken zag bij haar en haar kinderen. Het parket van Leuven bevestigde gisteravond ook dat te onderzoeken, maar noemde het 'te vroeg' om daar uitspraken over te doen.