Direct naar artikelinhoud

Gentse korpschef sluit Twitteraccount af

Filip Rasschaert, korpschef van de politiezone Gent, sluit eind dit jaar zijn Twitteraccount af. 'In mijn functie van korpschef doe ik er beter niet aan mee.'

Rasschaert maakte een Twitteraccount aan toen hij in november 2011 een leertraject volgde in sociale media. Zijn account @KCPZGENT, een afkorting voor 'korpschef politiezone Gent', telt ondertussen 500 volgers en Rasschaert verstuurde op een jaar tijd net geen 900 tweets.

Maar nu is het dus genoeg geweest, want Rasschaert heeft heel wat bedenkingen bij het medium. Ook de projectgroep sociale media van de Gentse politie heeft hem geadviseerd om zijn account af te sluiten. "Twitter is een interessant kanaal om snel informatie te verspreiden, maar het brengt ook veel risico's mee", vindt Rasschaert. "Op Twitter probeer ik eerlijk mijn mening te geven, maar dat wordt niet altijd op prijs gesteld. Bovendien worden bepaalde zaken uit de context gerukt."

Zo meende Vlaams Belanger Ortwin Depoortere dat Rasschaert de taalwetgeving overtrad toen hij een Franstalige krantentitel retweette. "Dat was nochtans mijn bedoeling niet", zegt Rasschaert. "Ik had de titel gewoon geknipt en geplakt, zonder er iets aan toe te voegen."

Ook het tijdverslindende karakter van Twitter is de Gentse korpschef een doorn in het oog. "Ik ontvang dagelijks al een honderdtal mails. Als je daar nog alle tweets bijtelt, dan wordt het nogal veel."

"Ik hoop dat de korpschef uit eigen naam zal blijven twitteren, maar het is een goede zaak dat hij zijn huidige account gaat afsluiten", zegt de Gentse hoofdcommissaris Steven De Smet, auteur van het boek De nieuwe politie. Dat boek wordt vanavond voorgesteld en moet de politie binnenloodsen in de digitale maatschappij.

"Zolang de sociale media niet volledig geïntegreerd zijn in de algemene werking van de politie, is het beter om er geen gebruik van te maken", vindt De Smet. "We hebben 195 politiezones in België. Sommige hebben een Twitteraccount, andere niet. Moet ik dan tientallen accounts volgen om te weten wat er speelt bij de politie?"