Direct naar artikelinhoud

Strijden tegen de Finnen alsof het elf Duitsers zijn

Terwijl de Duitse bondscoach Joachim Löw de luxe heeft om een pak jongens even te laten ademen, wil collega Georges Leekens nu vooral opnaaien. Vanavond trekken de Duivels in Turku ten strijde tegen elf Finnen als waren het elf Duitsers. Slechts 90 minuten oefenvoetbal is de nationale ploeg immers nog verwijderd van de EK-kwalificaties.

Tweede oefeninterland onder Leekens al meteen ultieme test

Leekens maakte gisteren bekend welke elf het mogen gaan bewijzen. Bailly staat in doel, Gillet wordt uitgetest op de rechtsachter, de driehoek op het middenveld wordt Vertonghen-Van Damme-Witsel, voorin zorgt Benteke voor de rust van Lukaku en mag De Bruyne debuteren aan de aftrap.

Het eerste oefenmoment na een groot toernooi is altijd ietwat speciaal. Zo wordt in nogal wat landen uitgekeken naar iets nieuws. Vooral dan waar ze tijdens het afgelopen WK op hun honger bleven. Zo speelde Italië gisteravond in Londen al zijn eerste onder de nieuwe bondscoach Prandelli. Slechts negen spelers had hij opgeroepen uit de WK-selectie. De nieuwe Franse bondscoach Laurent Blanc deed nog ‘beter’. Als statement - na al wat is gebeurd in Zuid-Afrika - riep hij geen enkele WK-(af)ganger op voor de oefeninterland van vanavond in Oslo. Even orde op zaken stellen voor het echte werk begint, al kan een - niet-Franse - mens zich gerust ook afvragen of Blanc geen kostbaar duel verloren laat gaan. Het eerste oefenmoment na het WK is meteen ook het laatste voor de EK-kwalificatie start.

Begin september is het al meteen zover. Leekens had wat meer tijd dan de WK-gebuisden om deze campagne voor te bereiden, maar toch te weinig om accenten door te drukken. Neem nu een van zijn stokpaardjes: stilstaande fases. “Dat moet een sterk wapen worden”, zei Leekens daarover maandag in Brussel. Op de open training even voordien had hij er een minuut of 20 op kunnen oefenen. Zijn assistent was de enige verdediger, maar er ging amper een bal tegen de netten. Ook en vooral omdat de voorzetten alle (verkeerde) kanten werden op gezwierd. “Het moet efficiënter”, wist de bondscoach te melden. Vanavond in Turku kunnen ze er nog wat verder op oefenen, maar wie herinnert zich de instructies begin september nog? Het lot van elke bondscoach. Veel tijd is er niet, daarom zit het maar beter van bij het begin behoorlijk juist. Het eerste treffen tegen Bulgarije was op dat vlak alleszins geen geruststellend succes.

Vooral op de middenstrook deugde het niet. Het zal dus voornamelijk in dat compartiment zijn dat Leekens het vanavond anders wil proberen. Half mei stond er nog een driehoek met twee buffers voor de defensie (Vertonghen en Defour) en Buffel ervoor. Die driehoek wordt nu omgedraaid met Vertonghen voor de verdediging en Van Damme en Witsel als krachtige stoorzenders/infiltreurs. “Er moet duelkracht bij, er moet volume bij”, is het oordeel van Leekens. Al wie iets van het WK heeft gezien, weet waarom: Khedira en Schweinsteiger zijn een indrukwekkende tandem. Plus Müller en Podolski op de flanken, en Özil tussen de lijnen; het kan niet anders, de Mannschaft moet indruk gemaakt hebben op de Duivels. Captain Vermaelen reageert alvast koeltjes. “Mijn manier van denken over Duitsland is niet veranderd door het WK. Hun individuele kracht staat in het teken van het collectief. Maar we moeten toch naar onszelf kijken.”

Of dat onder het beleid van de nieuwe bondscoach uitgaan-van-eigen-kracht wil zeggen, valt nog maar zeer te betwijfelen. De jongste dagen stond alles overduidelijk ‘in functie van’. “Alles moet wijken voor Duitsland”, waren de woorden van Leekens. De laatste sparringpartner, Finland, staat alvast te boek als een vervelende tegenstander voor de Duivels. In 2007 was het de schuld van een uil op de deklat (2-0), wat later dat jaar werd het 0-0 in Brussel, maar deze bondscoach zal zich natuurlijk vooral ’99 herinneren. Het einde van Leekens I. Na een 3-4-verlies in Brugge volgde het ontslag. Vandaag moet Finland één van de startschoten worden voor Leekens II, met als bekend doel: Oekraïne en Polen, 2012.