Direct naar artikelinhoud

Johan Vansummeren start voor het eerst als kopman in Helleklassieker

Voor Johan Vansummeren is het zondag D-day. Niet voor niets ruilde de lange Limburger zijn Lottoshirtje eind vorig seizoen in voor een exemplaar van het Amerikaanse Garmin-Transitionsteam. Na vijf jaar knechten voor zijn Lottokopmannen achtte Vansummeren de tijd rijp om zelf als troefkaart uitgespeeld te worden.

Vooral in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix wilde de Vansummeren wel eens weten tot wat hij in staat was als hij voor eigen rekening kon rijden. Garmin was de ideale oplossing, want die zochten nog een kopman voor het Vlaamse voorjaarswerk. Maar na een aanval van acute buikloop en een slapeloze nacht vrijdag voor de Ronde was Vansummeren logischerwijze niet bij machte om tussen Brugge en Meerbeke een rol van betekenis te spelen. “Uiteindelijk hield ik stand in de ruime kopgroep tot op de Molenberg. Daar ging het kaarsje uit.” Dus moet het zondag gebeuren. “Gelukkig bleef ik de voorbije week gespaard van verder onheil. In Parijs-Roubaix start ik op volle kracht. Valt het tegen, dan zal ik die lichamelijke ellende van vorige week zeker niet als excuus gebruiken.”

“Al wil ik Parijs-Roubaix nu ook niet omschrijven als mijn grote examen”, probeert Vansummeren de druk toch wat af te houden. “Kijk, hoe meer druk ik mezelf opleg, hoe groter de kans dat ik er onderdoor ga. Bovendien kan er op die kasseien in de Hel zoveel mis gaan. Maar Parijs-Roubaix is een wedstrijd die me op het lijf geschreven is, dus ik heb wel vertrouwen. Wanneer ik zondag tevreden naar huis ga? Beter doen dan mijn vijfde plaats van vorig jaar zou top zijn.”

Vansummeren deelt zondag het kopmanschap met de Nederlander Martijn Maaskant.