Direct naar artikelinhoud

Club Brugge vervangt opgestapte Arnar Grétarsson niet

Begin september scheiden de wegen van Club Brugge en Arnar Grétarsson (42). Nadat hij zijn functie door de komst van Preud'homme uitgehold zag worden, hield hij de eer aan zichzelf. Club gaat niet op zoek naar een nieuwe sportief directeur.

Een complete verrassing, het afscheid van Grétarsson? Neen, de IJslander was in Brugge immers al langer geen sportief directeur meer in de letterlijke zin van het woord en was daar in eerste instantie niet zo gelukkig mee. Maar toch, de ex-speler van Lokeren had zich geschikt in zijn nieuwe rol waarbij hij zich vooral richtte op scouting en transfers. Tot het een tijdje geleden dan toch begon te knagen.

"Ik heb het echt een kans gegeven, maar als je je niet meer goed voelt in je job, stopt het", legde Grétarsson uit. "Ik wilde trouw blijven aan wat ik voor ogen had. Ik hoop dat ze bij Club verstaan dat ik voor een bepaalde functie werd aangetrokken, maar dat ik die door de structuurswijziging van zo'n half jaar geleden niet meer kon uitoefenen. Het was een moeilijke beslissing - ik vind dit een geweldige club met veel potentieel - maar wel de enige juiste."

En dus besloten beide partijen in onderling overleg uiteen te gaan. Maar dat Club zonder veel problemen afscheid neemt van Grétarsson zegt natuurlijk ook iets over de waarde die aan zijn werk gehecht werd. Nog los van het feit dat ze zijn functie eerder al inperkten door alle sportieve macht in handen van Preud'homme te leggen. Al zag MPH dat gisteren anders. "Ik vind het spijtig dat hij weggaat. Omdat Arnar en ik een goede relatie hadden. En ik had gehoopt dat hij zich in de nieuwe structuur zou thuisvoelen. Want voor mij is het grootste werk van een sportief directeur net spelers aantrekken. Misschien is het zelfs wel de belangrijkste job binnen een club." Kan best zijn, maar dat nam niet weg dat bij Club Brugge niet de sportief directeur de grootste verantwoordelijkheid had, maar dus wel trainer Preud'homme.

"In zekere zin was het mijn beslissing om op te stappen, omdat ik mijn onvrede eerst bij Club heb aangekaart. Maar evengoed kun je zeggen dat het eigenlijk Club was, omdat ze mij in een andere rol gezet hebben."

Mislukte transfers?

Heeft de IJslander niet het gevoel dat hij afgerekend werd op een aantal mislukte transfers? "Er wordt veel gesproken over Fourlanos, Vlachos, Monteiro en Wang, maar dat zijn jonge spelers die voor weinig geld gekomen zijn. En we hebben op voorhand gezegd dat ze opportuniteiten waren en we wel zouden zien wie er zou doorbreken. Een speler als Adu die voor 1,3 miljoen euro gehaald werd als A-kernmateriaal, is een ander verhaal. Maar er is geen enkele speler gehaald met een hoge transfersom en salaris die volledig faalde."

Feit is wel dat de komst van zijn maatje Eidur Gudjohnsen, die nooit de hoge verwachtingen kon inlossen, de positie van Grétarsson geen deugd deed. "Ik heb enkel Eidurs boodschap overgebracht dat hij het wel zag zitten om bij ons te komen. Bovendien heb ik Club gezegd dat hij niet alle matchen het verschil zou maken."

Hoe kijkt Grétarsson terug op zijn 1,5 jaar Club? "In zekere zin zou je kunnen zeggen dat ik gefaald heb, omdat ze me in een andere rol geduwd hebben, maar zo zie ik het niet . Ik zie vooral dat er veel jong talent bijgekomen is, de kern veel uitgebalanceerder is en de ploeg gewoon beter gewapend is om voor de prijzen te strijden dan toen ik toekwam in december 2012."