Direct naar artikelinhoud

Saudi-Arabië ontkent alle banden met extremisme

De missie van Saudi-Arabië bij de EU beklemtoont dat het koninkrijk geen enkele radicale instelling steunt of financiert in België of een ander land. Een persbericht spreekt over een 'diep verankerde misvatting' die niet met de realiteit overeenstemt.

"Saudi-Arabië heeft zijn positie steeds duidelijk gemaakt: het koninkrijk veroordeelt terrorisme in al zijn vormen", klinkt het. De Saudische missie bij de EU stelt dat volgens de Belgische regering er geen spoor van extremisme gevonden kon worden bij de Grote Moskee in Brussel. "Dit werd erkend door de Belgische ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, de heren Jan Jambon en Koen Geens, die bevestigden dat de Grote Moskee in Brussel geen enkele vorm van radicalisme predikt of aanmoedigt."

"Probeer één enkel door Saudi-Arabië gefinancierd islamitisch centrum te vinden dat haat predikt en je zult falen", klinkt het. "We zullen alles doen wat in onze macht ligt om extremistische retoriek uit te roeien overal waar we invloed hebben, en we manen de autoriteiten in België aan hetzelfde te doen."

In het persbericht stelt de missie voorts dat Saudi-Arabië eveneens het slachtoffer is geworden van dezelfde aanslagen die de afgelopen jaren in Europa zijn uitgevoerd. Het land zegt ook op internationaal vlak samen te werken, met onder meer de Belgische en Europese autoriteiten, om terreur en de financiering ervan te bestrijden en extremistische ideologieën bij de bron aan te pakken.

De onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart hoort vandaag vertegenwoordigers van de Grote Moskee.