Direct naar artikelinhoud

‘Ik ben geen voetbalkenner’

‘Ik heb vooral een waakhondfunctie’, legt Houben de rol uit die hij voortaan wil spelen. ‘Zien dat er geen onnodige risico’s worden genomen. Ik zie mezelf als een coach voor de raad van beheer en het management.’

Eigenlijk was Herbert Houben geboren om politicus te worden. Zijn grootvader was wijlen Alfred Bertrand, ex-minister voor de toenmalige CVP en Europees parlementslid, ma Hilde tien jaar lang Limburgs provinciegouverneur. Maar toch hield hij, ondanks verscheidene vragen, de politieke boot af. “Omdat politiek mij niet ligt”, zegt de rasechte Genkenaar. Hij koos voor studies rechten, specialiteit notariaat. Houben kwam in 2002, als jonge snaak van 29, in de algemene vergadering van Genk terecht en werd onmiddellijk in de raad van bestuur verkozen. “Op vraag van Jos Vaessen, die op zoek was naar nieuwe bestuurders met een bepaald profiel”, zegt Houben. “Ik was toen nog geen notaris, pas in 2003 nam ik na een examen het notariaat van ex-Genkvoorzitter Remi Fagard over. Maar de club zocht iemand voor de minder sexy zaken: patrimoniumbeheer, veiligheid, pensioenfondsen, dat soort dingen. Tot dan was ik gewoon supporter.”Wat volgde was een blitzcarrière. In juni volgde Houben Vaessen op als voorzitter van de raad van beheer, maandag nam hij, na het ontslag van Harry Lemmens, de voorzitterssjerp over. “Ik vind dit niet fijn voor Harry”, zegt hij. “Maar hij nam zijn verantwoordelijkheid.”

‘Fils à maman’

Dat hij die functie heeft gekregen, omdat hij een ‘fils à maman’ zou zijn, ontkent hij met klem. “Ik heb niks in mijn leven cadeau gekregen. Ma heeft mijn examens niet ingevuld. Mijn notariaat heb ik zelf bekostigd met een lening. En als ik een dommerik was, zouden ze mij toch niet deze verantwoordelijkheid geven?”Anders dan zijn voorgangers zal Houben zich niet bezighouden met het sportieve, of uitspraken daarover doen. “De algemeen directeur neemt 80 procent van de taken van de clubvoorzitter over, zoals voorgeschreven in het rapport van Vergoossen. Ik heb vooral een waakhondfunctie. Zien dat er geen onnodige risico’s worden genomen. Ik zie mezelf als een coach voor de raad van beheer en het management. Wij tekenen als raad de strategie uit, maar houden ons niet met het dagelijks bestuur bezig. Bovendien: ik weet van mezelf dat ik geen voetbalkenner ben. Ik heb het voetbalverstand van de gemiddelde supporter. Ik herken een goeie speler, meer ook niet. Voor die expertise hebben we een sportieve cel. Ik ben ook een slechte verliezer. Ik zal dus proberen zo weinig mogelijk voor de camera’s te komen.”Houben, getrouwd met Stefanie en vader van twee dochters, voetbalde zelf tot zijn zeventiende, bij Genk VV. “Ik was een beenharde voorstopper, maar geen begenadigd voetballer. Ik was beter in plaatjes draaien. Daarom ben ik ook gestopt: omdat het voetbal op zondag niet meer te combineren viel met mijn dj-hobby. Dat was in het volle newbeattijdperk, eind jaren tachtig. Ik heb zelf ooit een plaatje opgenomen. Maar dat is nooit op de markt gekomen, omdat het te veel kostte.” Houben voornaamste bekommernis nu: Genk weer doen swingen. “Maar dat zal niet in 1-2-3 lukken. Onze problemen zijn niet in één jaar geschapen en vallen ook niet met één vingerknip op te lossen.” (KTH)