Direct naar artikelinhoud

India: 'Pakistaanse instellingen steunden aanslagen van Mumbai'

NEW DELHI l Volgens de Indiase premier Manmohan Singh hebben sommige officiële Pakistaanse instellingen de terroristische aanslagen in Mumbai van vorig jaar gesteund. Singh zei dat Pakistan "terrorisme voor de politiek van de staat gebruikt".

In bewoordingen die de spanningen tussen de buurlanden nog zullen doen toenemen, zei Singh dat Pakistan "extremisten heeft aangemoedigd die zich tegen India keren en hen bovendien een veilige haven heeft geboden". "Er is voldoende bewijs, gezien het militaire raffinement en de precisie van de aanslagen in Mumbai, om aan te tonen dat de daders steun moeten hebben gehad van officiële Pakistaanse instellingen", aldus Singh, die de daders omschreef als leden van de extremistische Lashkar-e-Taiba. Indiase media schreven eerder al dat volgens hoge functionarissen in New Delhi figuren binnen de Pakistaanse geheime dienst ISI betrokken waren bij de aanslagen.

Terroristen pleegden eind november een reeks aanslagen in Mumbai. Daarbij kwamen 163 mensen om het leven. India heeft bewijsmateriaal van zijn stellingen over de Pakistaanse betrokkenheid aan de Pakistaanse ambassadeur in New Delhi overgedragen. Pakistaan betoogde geregeld dat India geen bewijzen levert voor zijn vrijwel dagelijkse beschuldigingen aan het adres van Pakistan. India meent dat Islamabad het onderzoek naar de aanslagen saboteert.

De Indiase premier Manmohan Singh: 'Pakistan gebruikt terrorisme voor de politiek van de staat'