Direct naar artikelinhoud

Jonge Vlaamse moslims schrijven eigen kinderboek

De meeste islamitische literatuur in ons land komt uit de koker van de Turkse of Saudische overheid. Daar herkennen jonge Vlaamse moslims zich moeilijk in. Dus hebben ze zelf een aantrekkelijk kinderboekje gemaakt.

Ilias Marraha en Ibtisam Van Driessche hebben twee kinderen. Zij worden islamitisch opgevoed. Zoon Anas, elf jaar oud, googelde onlangs 'wat is ramadan?' "Buiten massa's tekst en veel Arabische termen vond hij niets wat hem wijzer maakte. Dat moet toch beter kunnen?"

In winkels waar islamitische boeken worden verkocht, kon Marraha zijn gading niet vinden. Bijna alle religieuze literatuur over de islam in ons land komt van de Turkse of Saudische overheid. "De teksten zijn erg dogmatisch, het gaat vooral over regeltjes. Terwijl ik het veel belangrijker vind om uit de islam te leren hoe te leven als een goed mens."

Dus schreven Marraha en Van Driessche zelf een boekje, geïllustreerd met tekeningen en opgevrolijkt met spelletjes. Het verhaal draait om de elfjarige jongen Isa en de kat Muiz. Samen gaan ze op 'ramadanavontuur'. De uitgave is bedoeld voor kinderen van zeven tot elf.

"Wij zijn moslimouders die hier zijn opgegroeid en we hebben kinderen die binnenkort de puberteit bereiken. We vinden het belangrijk om hen duidelijk te maken hoe wij de islam beleven, wat voor ons belangrijk is. Maar we missen de tools. En we merken dat de islam een heel abstract gegeven blijft voor kinderen."

De bedoeling is dat jonge moslims de spirituele betekenis achter de traditionele vasten leren kennen, namelijk de aanbidding van Allah. Ze kunnen stickertjes krijgen voor de goede voornemens die ze onder de vasten maken.

Ook denken Marraha en Van Driessche dat het voor meer inzicht en begrip bij niet-moslims kan zorgen. "Iemand die niets weet van de islam, kan het boekje evengoed gebruiken. Vlaamse kinderen groeien op in een multiculturele samenleving. Laat ze elkaars leefwereld dan ook zo vroeg mogelijk kennen."

De Turkse en Saudische uitgaves missen volgens Marraha de zo belangrijke lokale context van Nederlandstalige, in België geboren moslims. Juist nu, zegt Marraha, is het uiterst belangrijk om jongeren correcte informatie te kunnen geven die aansluit bij hun Vlaamse én hun islamitische identiteit. "De islam is géén contradictie met de westerse waarden. Dat verhaal moet wel in het juiste kader verteld worden. Een letterlijke copy-paste uit een heel ander land, dat werkt gewoon niet."

Voor de zeshonderdduizend Belgische moslims start de ramadan dit jaar begin juni.

www.isaenmuiz.be