© BELGA/CLAESSEN

Leider van Belgische terreurcel opgepakt na speurtocht van half jaar

Er is een achtste persoon gearresteerd in verband met het zogenaamde ‘netwerk van Jumet’. Het zou gaan om de leider van de Belgische terreurcel. Dat meldt RTL.

vtvn

Even een terugblik. In januari werden na huiszoekingen Albin M. en Nawel Z. aangehouden in verband met de cel. Een koppel dat snel radicaliseerde en van plan zou zijn naar Syrië te trekken. Bilal M. erkende te willen aansluiten bij IS om jihadist te worden om na zijn terugkeer in Europa “de ongelovigen te doden”. Een eerste psychiatrisch onderzoek wees op een laag IQ, op de grens van mentale debiliteit. Er zal een nieuwe test afgenomen worden.

In de zaak werden nog andere personen in verdenking gesteld: een minderjarige die contact had met Nawel Z., Ahmed O. en Youssef B. die hulp aan kandidaat-jihadisten zouden geboden hebben, en Mohamed M., die contact had met de belangrijkste verdachten.

Bovenop die zeven verdachten werd volgens bronnen van RTL nu dus een achtste persoon opgepakt. De arrestatie vond plaats in Frankrijk en kwam er na een zoektocht van zes maanden. Het zou gaan om de leider van het ‘netwerk van Jumet’, die het verborgen berichtenplatform ‘Telegram’ modereerde. Daar kunnen jihadisten met elkaar communiceren en de man zou de gesprekken tussen bovenstaande verdachten gemodereerd hebben.

RTL meldt daarnaast dat er banden zouden zijn tussen dit dossier en dat van Ines Madani, de vrouw die in september een aanslag met gasflessen wilde plegen op de Gare de Lyon in Parijs. Eerder werd uit het onderzoek al bekend dat er telefonische contacten waren tussen de terreurcel en Mohamed Abrini, de ‘terrorist met het hoedje’ van de aanslagen op Zaventem.

Jihadi’s die trainingskampen organiseerden in de Ardennen, blijven in de cel

© rr

De raadkamer van Charleroi heeft de aanhouding van vijf terrorismeverdachten verlengd. Het gaat onder meer om de man die toekomstige jihadstrijders getraind heeft in de bossen van de Ardennen.

Het eerste dossier heeft betrekking op Samir C., een vermoedelijke ronselaar van Islamitische Staat, en Antonio B., die ervan verdacht wordt logistieke steun te verlenen aan een jihadist uit Charleroi en die in april 2015 meerdere mensen zou gedood hebben aan de Iraaks-Jordaanse grens bij een zelfmoordaanslag.

Samir C. werd in oktober vorig jaar aangehouden. Hij wordt ervan verdacht toekomstige jihadstrijders te hebben gerekruteerd om ze te trainen in de bossen in Soleilmont. De man, die een celstraf van 12 jaar riskeert voor diefstallen met geweld, ontkent elke daad als ronselaar maar erkent sympathie te hebben voor IS. De raadkamer verlengde de aanhoudingen van Samir C. en van Antonio B.

Syriëstrijder met laag IQ

De tweede zaak handelde over het ‘netwerk van Jumet’. In januari werden na huiszoekingen Albin M. en Nawel Z. aangehouden, een koppel dat snel radicaliseerde en van plan zou zijn naar Syrië te trekken.

Bilal M. erkende te willen aansluiten bij IS om jihadist te worden om na zijn terugkeer in Europa “de ongelovigen te doden”. Een eerste psychiatrisch onderzoek wees op een laag IQ, op de grens van mentale debiliteit. Er zal een nieuwe test afgenomen worden.

In de zaak werden nog andere personen in verdenking gesteld: een minderjarige die contact had met Nawel Z., Ahmed O. en Youssef B. die hulp aan kandidaat-jihadisten zouden geboden hebben, en Mohamed M., die contact had met de belangrijkste verdachten.

De raadkamer verlengde woensdag de aanhoudingen van Albin M., Bilal M. en Mohamed M.. Er lopen in deze zaak nog tal van onderzoeksopdrachten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer