Direct naar artikelinhoud

Topdokters bewijzen: de powernap werkt

Bijna alle Topdokters uit het VIER-programma doen het: een dutje van een 20-tal minuten tussen de vele operaties en consultaties door. 'Powernaps zijn inderdaad gezond', zeggen slaapexperts. 'Je bent creatiever en alerter. Het werkt beter dan koffie.'

In de eerste aflevering van Topdokters, die dinsdagavond werd uitgezonden, zondert neuroloog Chris Van der Linden zich even in zijn kantoortje af, vlijt zich neer op zijn onderzoekstafel, doet het licht uit en zet de wekker van zijn smartphone op 20 minuten later. Zijn collega, obesitaschirurg Matthias Lannoo, zegt: "Er is niets zaligers dan dit." Longexpert Dirk Van Raemdonck hangt een bordje met 'niet storen' wanneer hij even wil rusten tussen twee delicate operaties door.

Bloeddruk daalt

"Zo'n powernap zal hen zeker goed doen", zegt slaapexpert Johan Verbraecken van UZ Antwerpen. "Zeker voor wie, zoals dokters en chirurgen, er voortdurend zijn hoofd moet bijhouden en vaak vele en onregelmatige uren klopt. Onderzoek heeft uitgewezen dat zo'n dutje de creativiteit, de alertheid en de productiviteit verhoogt en zelfs beter werkt dan een kop koffie. Want dat zorgt weliswaar even voor een verkwikkend effect, maar is ook veel sneller uitgewerkt dan een hazenslaapje. Je bloeddruk daalt met 10 procent en je wordt er rustig van.

"Ideaal is je tussen tien en twintig minuten afzonderen. Dat is net lang genoeg, maar niet voldoende om in een diepe slaap te belanden, want dan voel je je achteraf suf en kost het meer moeite om de draad op te pikken."

Toch waarschuwt de slaapexpert voor frequente hazenslaapjes na 15 uur. "In de namiddag bouwen wij al de behoefte aan slaap op", luidt het. "Wie later op de dag een powernap neemt, riskeert om 's nachts moeilijker de slaap te kunnen vatten. Powernapjes kunnen ook nooit een goede nachtrust vervangen."