Direct naar artikelinhoud

EU akkoord met opslag gegevens van vliegtuigpassagiers

Gegevens van vliegtuigpassagiers op vluchten vanuit, naar en binnen Europa zullen voortaan worden opgeslagen en uitgewisseld. Het Europees Parlement gaf zijn goedkeuring aan de maatregel. Die moet helpen bij het onderscheppen en opsporen van terroristen.

De Europese Commissie diende het voorstel voor een passagiersnamenregister (PNR) al vijf jaar geleden in, maar door verzet in het parlement vanwege zorgen over de privacy bleef het maar liggen. De aanslagen in Parijs van 13 november vorig jaar en die in Brussel van 22 maart dit jaar leidden tot een omslag. De regeringen van de lidstaten oefenden zware druk uit op het parlement om zo snel mogelijk in te stemmen met de opslag van passagiersgegevens.

De voorstanders zien het PNR-systeem als een belangrijk instrument in de strijd tegen terrorisme. Zij achten het nodig voor het beschermen van de veiligheid van Europa. Namens de Europese Commissie zegt ondervoorzitter Frans Timmermans dat passagiers-gegevens gebruikt kunnen worden voor het voorkomen van aanslagen.

Maar Nederlands Europarlementslid Sophie in 't Veld (D66) spreekt van een 'fopspeen' die slechts 'schijnveiligheid' biedt. "Nationale veiligheidsdiensten mogen ongebreideld informatie opslaan maar het verplicht delen van de analyses daarvan is geweigerd door de lidstaten. Na elke aanslag blijkt weer dat informatie beschikbaar was, maar niet gedeeld werd", zei In 't Veld eerder al.

Timmermans bestrijdt ook dat waarborgen voor databescherming zouden ontbreken in het akkoord. Hij spreekt van een 'robuuste bescherming van de privacy'.

De invoering van het passagiersnamenregister zal zo'n twee jaar vergen. Vanaf dat moment worden luchtvaartmaatschappijen verplicht passagiersgegevens af te staan aan de EU-lidstaten om de autoriteiten te helpen bij de bestrijding van terrorisme, georganiseerde misdaad en het smokkelen van mensen, drugs, wapens en explosieven. Alle gegevens die door passagiers worden verstrekt bij het boeken van een vliegreis en het inchecken worden opgeslagen: reisdata, bestemming, betaalwijze, bagage enz.

De passagiersgegevens zullen door de lidstaten vijf jaar worden opgeslagen. Het eerste half jaar met naam en toenaam, de resterende vierenhalf jaar anoniem.