Direct naar artikelinhoud

'Bonte basht Brussel graag'

De duidelijke richtlijnen rond de opvolging van Syrië-strijders van Jan Jambon (N-VA): Brussel lapt ze aan zijn laars. Dat beweert Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a). De afkeer tegenover N-VA speelt daarbij een rol, zegt hij. 'Nonsens. Stop met Brussel te bashen', klinkt het in de hoofdstad.

De kritiek komt uit onverdachte hoek. Socialist Hans Bonte verwijt in Humo de Brusselse burgemeesters ervan de zogenaamde rondzendbrief van binnenlandminister Jambon naast zich neer te leggen. Daarin staat dat Syrië-strijders "zichtbaar en aanklampend" moeten worden opgevolgd.

Wie moet dat doen? de gemeente. Maar in de Brusselse gemeentes wijzen ze - in hun afkeer van de N-VA - in de richting van de federale politie en parket. "En ze doen niets." Daarvan beticht hij ook specifiek de burgemeester van Molenbeek, Françoise Schepmans (MR). "Er is geen enkel element dat erop wijst dat de politie van Molenbeek de broers Abdeslam 'zichtbaar en aanklampend' heeft opgevolgd."

Bovendien is de basis voor een goed veiligheidsbeleid een goed bevolkingsregister. In Molenbeek deugt dat niet. "Volgens mevrouw Schepmans is niet bij te houden wie in de gemeente woont. Maar als minister Jambon ambtenaren naar haar gemeente wil sturen om orde op zaken te stellen, wijst ze dat voorstel af."

Klopt dat? En heeft de afkeer tegenover N-VA daar iets mee te maken? Onzin, zegt Emir Kir (PS), burgemeester van Sint-Joost-ten-Node. "Ik zou niet weten waarom. Wij kennen Hans Bonte intussen goed. Hij basht Brussel graag. Maar dat mag wel eens stoppen. Onze lokale politie levert zeer goed werk. We volgen de geradicaliseerden op. En sinds enige tijd hebben wij geen vertrekkers meer. Hij mag dan ook wat meer respect voor zijn collega's in Brussel beginnen te tonen."

Ook zijn collega Françoise Schepmans (MR) is niet opgezet met de kritiek van Bonte. "Wij moeten geen lessen krijgen van Vilvoorde, waar nota bene Sharia4Belgium is ontstaan. Ken ik al mijn 100.000 inwoners? Neen. Maar degenen die gekend zijn voor radicalisme worden nauw opgevolgd."

Kir kaatst de bal ook terug. Niet naar Hans Bonte die kritiek gaf, wel naar Jan Jambon. "Die moet stoppen met enkel op Brussel te focussen. Radicalisme stopt niet aan de grenzen van Brussel. Vlaanderen leverde ongeveer evenveel Syrië-strijders als Brussel. Antwerpen op kop." Waarmee meteen bewezen is dat de PS en N-VA elkaar nog steeds rauw lusten. En een kans om uit te halen, niet onbenut wordt. Ook zo bij N-VA. Dat die geen hoge pet op heeft van Brussels burgemeester Yvan Mayeur is geen publiek geheim. "Een schande voor onze hoofdstad", klinkt het zelfs binnen de partij.

'Gebrek aan zelfkritiek'

Mayeur en Jambon stonden al vaker neus tegen neus. N-VA-gemeenteraadslid in Brussel Johan Van den Driessche geeft Bonte dan ook gelijk. "Die omzendbrief van Jambon krijgt geen aandacht. Dat hoor ik ook van verschillende bronnen bij de politie. Het enige wat ze doen is klagen dat er te weinig geld is. Er is hier een totaal gebrek aan zelfkritiek en er heerst een cultuur van zelfbediening. Buitenstaanders mogen blijkbaar niet de rekening maken van wat er echt gebeurt in Brussel. Die omzendbrief, dat is een goed document met specifieke tips. Maar soms merken we door commentaar of antwoorden dat de burgemeesters het zelfs niet eens hebben gelezen."

Wat nu met de lakse burgemeesters? Jambon spreekt er zich niet over uit. Hij wacht een evaluatie van zijn Kanaalplan af. Daarin krijgen verschillende spelers een opdracht om radicalisme te bestrijden. "Dat is nog maar pas van kracht. Pas binnen enkele maanden kan er gekeken worden of iedereen zijn job heeft gedaan."