Direct naar artikelinhoud

Alweer zelfmoord in Chinese iPadfabriek

Bij de Chinese fabriek waaraan Apple de productie van zijn iPads uitbesteedt, pleegde gisteren een negentienjarige werknemer zelfmoord. Het is al het twaalfde geval van zelfdoding dit jaar, zeggen waarnemers. Heel wat werknemers zouden de zware werkstress niet aankunnen.

De fabriek, die wordt gerund door het Taiwanese bedrijf Foxconn, is een stad op zich: er bevinden zich liefst 400.000 arbeiders die producten en onderdelen maken voor westerse technologiebedrijven als Nokia, Hewlett-Packard, Dell en Apple. Allemaal producten die a rato van duizenden per dag de fabriek verlaten, klaar om ‘just-in-time’ en dus kostenefficiënt (want met een minimum aan stockruimte) te worden geleverd aan de eindconsument. Vooral bij periodes van grote vraag stijgt de werkdruk er ook. Het is in deze fabriek dat ook het merendeel van de onderdelen van Apples iPad worden geproduceerd. Die komt vandaag in een aantal landen op de markt.

Eergisteren wierp de negentienjarige arbeider Li Hai zich van het dak van de fabriek in de Zuid-Chinese stad Shenzhen, en hij was daarmee niet de eerste dit jaar. Onlangs nog waren er twee zelfmoordpogingen van andere arbeiders, en eerder dit jaar al maakten negen arbeiders een einde aan hun leven. Het zijn allemaal jongeren, tussen 18 en 25 jaar oud, die volgens activisten in de regio de ondraaglijke werkomgeving, met lange uren, hoge werkdruk en een lage verloning niet meer aankunnen. Een gemiddelde shift duurt 10 tot 12 uur, volgens verschillende media onder quasi-militaire omstandigheden.

Een jonge arbeider vertelde in een Chinese krant dat hij geregeld opzettelijk dingen liet vallen om zo enkele seconden extra rust te hebben. Werknemers mogen ook geen woord met elkaar wisselen, zo stelde diezelfde krant, die een stagiair een maand lang undercover in de fabriek liet werken. Het lage loon verplicht de werknemers ook om overuren te kloppen. Het basisloon bedraagt er zo’n 130 euro per maand, nauwelijks genoeg om van rond te komen. Wie echter meer dan 30 uur overuren per week draait, kan zijn inkomen opkrikken tot ongeveer 300 euro per maand.

De zelfdodingen brengen de werkomstandigheden in Chinese fabrieken die voor rekening van westerse elektrofabrikanten werken opnieuw onder de aandacht. Foxconn reageerde alvast door tweeduizend zangers, dansers en gymnastiektrainers in dienst te nemen om de sfeer op de werkvloer een eind op te krikken, en er komen ook psychiaters en boeddhistische monniken om het stressprobleem aan te pakken. Maar voor de zekerheid werden ook de daken van de fabriek omrasterd, zodat arbeiders met zelfmoordneigingen er niet meer op kunnen geraken. (RMe)