Direct naar artikelinhoud

Politierechter D'Hondt geeft jonge chauffeur 3,5 jaar cel en levenslang rijverbod

Politierechter Peter D'Hondt heeft een 23-jarige autobestuur-der levenslang rijongeschikt verklaard. De man reed op 5 juni 2011 in op een groep fietsers in Hamme en pleegde daarna vluchtmisdrijf met een onverzekerde wagen.

In zijn vonnis haalt D'Hondt uit naar het lakse overheidsbeleid tegenover onverzekerde chauffeurs. "De minimumboete is 100 euro, dat is lager dan de jaarlijkse premie. Samen met de minieme pakkans, is dat een aansporing tot wetsovertreding", klinkt het scherp. De politierechter van Dendermonde was bijzonder streng voor de man. Die reed sinds 1 februari 2011 zonder verzekering omdat hij zijn premie niet had betaald. Toen de politie hem aantrof, bleek hij ook onder invloed van alcohol.

Op eigen vraag

"Onverzekerd rijden is bij uitstek een asociaal en egoïstisch misdrijf, want daarmee laat hij de samenleving opdraaien voor het risico dat hij vormt in het verkeer", luidt het vonnis. De politierechter pleit al lang voor de visuele herkenbaarheid van verzekerde voertuigen, met een sticker of vignet. Op die manier zouden onverzekerde voertuigen sneller worden opgemerkt. Voor het onverzekerd rijden gaf 'Dhondt de man uit Gent onder meer een geldboete van 2.750 euro.

In totaal werd de bestuurder veroordeeld tot 42 maanden cel. Op eigen vraag kreeg hij ook een levenslange rijongeschiktheid. "Mijn cliënt had zelf aangegeven dat hij nooit meer een motorvoertuig wou besturen", zegt zijn advocaat Anthony Mallego. "De wet liet niet toe om hem een levenslang rijverbod op te leggen, maar de politierechter ving dat op door hem levenslang medisch en psychologisch ongeschikt te verklaren om een voertuig te besturen."