Direct naar artikelinhoud

'Minister Bourgeois waant zich in de koloniale tijd'

Vlaams minister van Integratie Geert Bourgeois (N-VA) staat in het oog van de storm. Aanleiding is zijn nieuwe starterspakket voor huwelijksmigranten. Daarin wordt volgens critici een vernietigend beeld geschept van allochtonen. Onterecht, vindt Bourgeois. 'De meeste huwelijksmigran-ten kennen de Vlaamse normen en waarden niet.'

"Vlamingen leven niet op straat. Ze leven vooral in hun huis", "je 's morgens nog eens omdraaien kan niet" of "iemand psychisch of lichamelijk pijn doen, ook uw partner of uw kinderen, is verboden." Het is maar een greep uit het nieuwe 'Starterspakket Migreren naar Vlaanderen' van Vlaams minister van Integratie Geert Bourgeois.

Bourgeois vloog deze week speciaal naar Casablanca om die starterspakketten uit te delen aan toekomstige huwelijksmigranten. Met een brochure en bijhorende dvd wil de minister hen voorbereiden op hun komst naar Vlaanderen en Brussel. Samen met de Koning Boudewijnstichting ontwikkelde hij daarom een bundel die realistische verwachtingen moet scheppen over de Vlaamse samenleving.

Maar volgens critici is de brochure verweven van vooroordelen over migranten."Het is gewoon bullshit", zegt Selahattin Koçak (sp.a) scherp. Hij stoort zich aan de belerende ondertoon. "Beschamend en belachelijk", vindt partijgenoot Resul Tapmaz. "Het doet me denken aan de koloniale tijd waarin de Belgen de arme mensen in het buitenland gingen leren hoe zij goed gemanierde mensen moesten worden."

Onterecht, zo vindt Bourgeois. "Uit een studie van de Universiteit Gent blijkt dat de meeste gezinsmigranten de Vlaamse normen en waarden niet kennen. Het gaat meestal om laaggeschoolde, vaak ongeletterde, huisvrouwen en -mannen uit rurale gebieden. Net daarom moesten we de brochure dus zo simpel en duidelijk mogelijk maken."

Bovendien benadrukt de minister dat het starterspakket enkel bedoeld is voor migranten die op het punt staan om naar België te emigreren. "Migranten die al geïntegreerd zijn, moeten zich dus niet aangesproken voelen", zegt Bourgois. Maar de brochure gaat volgens Veli Yüksel, CD&V-lijsttrekker in Gent, uit van een stigmatiserend beeld van de buitenlander. "Ook ongeletterde migranten weten wat werken is", klinkt het scherp.

Interculturele vereniging vzw Kif Kif wijst erop dat de brochure niet enkel stereotypen over migranten, maar ook over Vlamingen verspreidt. In de brochure staat onder meer dat Vlamingen altijd stipt zijn en vroeg opstaan om te gaan werken. "Volgens mij kan Bourgeois zelf ook een integratiecursus gebruiken", meent Tapmaz.

Die is alvast niet van plan om zijn 'verwelkomingspakket' te wijzigen. "Binnenkort wordt het ook in Turkije en Rusland uitgedeeld. Ongewijzigd", benadrukt hij nog.