Direct naar artikelinhoud

Doping pakken om er goed uit te zien

Almaar meer mannen wagen zich om esthetische redenen aan anabole steroïden en andere illegale groeimiddelen. Ook tieners laten zich niet onbetuigd. ‘Het is zo makkelijk om in enkele weken een mooie spierbundel te kweken.’

Anabole steroïde en andere illegale groeimiddelen winnen aan populariteit, zo blijkt uit internationale studies. Ook de cel Hormonen en Doping van de federale politie neemt almaar meer groeimiddelen in beslag. “In 2005 namen we 25.000 eenheden in beslag, tegen 2008 stelden we een verdubbeling vast”, klinkt het. Dat jaar strandde het aantal registraties in verband met hormonen en doping op 172, in 2009 viel alweer een stijging van 30 procent waar te nemen.

Opvallend daarbij is dat het goedje hoegenaamd niet exclusief bedoeld is voor sporters of fanatieke bodybuilders. “Het gebruik blijkt weinig te maken te hebben met het verbeteren van sportprestaties, maar alles met het verkrijgen van een mooi, gespierd uiterlijk”, weet Tino Ruyters van Free Clinic, een revalidatiecentrum voor drugsverslaafden. De anabolica zijn immers kunstmatige mannelijke hormonen zoals testosteron, die de spieren versterken en de spiermassa doen toenemen.

Cijfers van de cel Hormonen en Doping bevestigen dat de gebruikers vooral esthetische motieven hebben. De cel trok in 60 gevallen na voor wie de pakketten bedoeld waren. Slechts in twee gevallen belandden de steroïden bij sporters. “Het is heel gemakkelijk om met die steroïden op korte termijn je lichaam te veranderen, om met een gespierde torso op het strand te kunnen paraderen”, aldus de cel.

Ook Jan Tytgat, professor toxicologie aan de KU Leuven, stelt in de praktijk vast dat jonge mannen, zo rond de twintig, makkelijker naar anabolica grijpen. “De stoffen tieren traditioneel welig in fitnesscentra en bij kermiskoersen. Maar ik zie meer jonge mannen - meisjes zijn echt een minderheid - die er niet aan kunnen weerstaan om in enkele weken tijd spieren te kweken via groeimiddelen waar ze anders maanden voor zouden moeten sporten.”

Die vaststellingen volgen de Europese trends. Het Britse Advisory Council on the Misuse of Drugs (ACMD) bracht deze week nog een rapport uit waaruit blijkt dat het aantal gebruikers om puur esthetische redenen toeneemt. Alarmerend waren de meer dan 6.000 schoolkinderen tussen elf en vijftien die in de enquêtes van ACMD toegaven zich af en toe te wagen aan een dosis steroïden, om hun fysiek voorkomen te verbeteren. Daarbij gaven sommige jongens aan dat ze “bij een boysband willen en meisjes willen aantrekken”. Ruyters geeft nog mee dat een kleine groep steroïdespuiters ex-drugsgebruikers zijn, die nu hopen hun aangetast lichaam weer te herstellen.

De toegenomen populariteit is onder meer te wijten aan het internet, waar iedereen via enkele muiskliks steroïden kan bestellen. Bovendien zijn de hormonen relatief betaalbaar, een kuur kost tussen 1.000 en 2.000 euro.