Direct naar artikelinhoud

Regering heeft deal: Doel 1 en 2 blijven open

Doel 1 en 2, de oudste kerncentrales in ons land, blijven langer open. Daarover is de regering het eens. Het is nu aan energieminister Marghem (MR) om de bewijzen op tafel te leggen dat de centrales absoluut noodzakelijk zijn.

De tijd tikt genadeloos. Maandag moet de regering een akkoord met Electrabel afsluiten over de nucleaire energiebevoorrading in ons land. Een van de grote vragen daarbij is of Doel 1 en Doel 2, de oudste en kleinste centrales in ons land, nu langer openblijven of niet.

Marghem heeft altijd vurig gepleit voor een verlengde levensduur en lijkt nu ook de rest van de regering mee te krijgen. Er bestaat consensus om de centrales langer te laten draaien. "Die is er altijd geweest", klinkt het bij N-VA. Open Vld en CD&V, die nochtans kritisch waren, sluiten zich daarbij aan. De voorwaarde is wel dat de energieminister het nodige cijferwerk kan voorleggen en bewijzen dat ons land niet zonder de centrales kan.

In het regeerakkoord staat dat Doel 1 en 2 tien jaar extra krijgen, op voorwaarde dat ze noodzakelijk zijn voor de bevoorradingszekerheid. Toen de veel grotere 'scheurtjescentrales' Tihange 2 en Doel 3 in de zomer van 2012 werden stilgelegd, stevenden we zonder de oude centrales mogelijk af op een black-out. Na uitgebreide veiligheidschecks mogen de scheurtjescentrales vanaf half december weer draaien. De bevoorradingszekerheid leek daarmee ruimschoots verzekerd, ook zonder Doel 1 en 2.

Toen dat nieuws bekend geraakte, wilden Open Vld en CD&V de beslissing over Doel 1 en Doel 2 op zijn minst 'herbekijken'. Voor de oppositie moesten ze resoluut dicht. "Anders versterk je alleen maar het monopolie van Electrabel", zei Johan Vande Lanotte (sp.a). "Zo laat je geen enkele ruimte op de markt voor duurzame energie."

Als Marghem haar cijferwerk effectief hard kan maken, dan betekent dat een opsteker voor de felgeplaagde minister. De regering heeft ze dan volledig aan haar kant. Nu nog de deal met Electrabel tot een goed eind brengen. Eerder kreeg ze al forse kritiek omdat ze zwak onderhandelt met de energiereus.