Direct naar artikelinhoud

'Ik hoopte dat mijn buren niet geschokt zouden zijn'

Deze lingeriefabriek kreeg een make-over die alles behalve traditioneel is en werd een Antivilla. Wie er komt, houdt best van beton.

Wie kwam op het idee? Arno Brandlhuber (51). Wat doet hij? Eigenaar van zijn eigen architectenbureau in Berlijn.
Waar woont hij? In een voormalig fabriekspand aan het Krampnitzmeer ten noorden van Potsdam bij Berlijn.

Zoek villa op in het woordenboek en je leest: 'Vrijstaand, aanzienlijk woonhuis (vooral landelijk gelegen of in een parkachtige stadswijk).' Arno Brandlhuber gaf er zijn eigen draai aan. De Duitse architect verdeelt zijn tijd tussen wonen en werken in Berlijn en wonen en werken in dit voormalig fabriekspand in Potsdam.

De omgeving is prachtig hier. "Inderdaad. Mijn favoriete plek is het platte dak met de buitendouche, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt op het bos aan de ene kant en het meer aan de andere. Ik zwem er graag."

Je villa heeft nogal ongebruikelijke ramen.

"Ik heb ze gemaakt met vrienden. Op een zaterdag hebben we er een feestje van gemaakt: bier, goulash en sloophamers. Het huis zag er na afloop uit als een pompoen met Halloween. De kunstenaar Manfred Pernice heeft me geholpen bij het afwerken van de ramen."

Waarom een kunstenaar?

"Ik werk eigenlijk altijd samen met kunstenaars. Ze komen met bijzondere oplossingen. Ik vind het fijn creatieve mensen om me heen te hebben."

Wat was dit gebouw vroeger?

"Dit was in de DDR-tijd een fabriek voor degelijk ondergoed. Ik heb de structuur intact gelaten, in totaal 500 vierkante meter woonoppervlakte."

Je moet wel van beton houden.

"Ik vind beton fascinerend, ik hou van de geur ervan en het is makkelijk te verwerken. Ik weet dat er lelijke dingen van gebouwd kunnen worden."

En zo ben je op de antivilla gekomen?

"Ik hoopte maar dat mijn buren niet al te geschokt zouden zijn, want ik heb het hele concept van de 'mooie villa' hiermee om zeep geholpen. De architectuur van het huis is prachtig, maar niet bepaald traditioneel."

Je gebruikt de villa niet alleen om er te wonen?

"Klopt, behalve wonen, gebeurt hier van alles: er zijn seminars, workshops, bijeenkomsten. Het pand fungeert ook als studio. Het gastenverblijf is gebouwd door studenten die een project nodig hadden voor hun opleiding. En verder kunnen we hier feestjes houden."

Nu we hier toch zijn: wat zijn mooie plekken om te bezoeken in Berlijn?

"Ik zou naar de wijk Lichtenberg gaan, oftewel Asiatown. Daar zijn twee interessante torens waar ik mijn volgende project van ga maken. Het is vlak bij de Dong Xuan-markt, midden in de Vietnamese gemeenschap. Er wordt kleding verkocht, eten, en er zijn karaokebars. Alle opschriften zijn er in het Vietnamees. Dat is het interessante aan Berlijn: je kunt er prima wonen zonder ooit een woord Duits te spreken."