© REUTERS

Nieuw werk van Avicii: beluister hier zijn eerste postume single

Een jaar na zijn dood is vandaag nieuw werk verschenen van Avicii. De single SOS gaat een album vooraf dat werd afgewerkt door de nabestaan­den van de wereld­beroemde Zweedse dj. Zo belandt Avicii in een straf lijstje van artiesten die vanuit het graf muziek lossen.

© Amy Sussman/Invision/AP

Over tien dagen is het een jaar geleden dat Avicii op 28-jarige leeftijd uit het leven stapte. De Zweedse dj en producer, geboren als Tim Bergling, werd op 20 april 2018 teruggevonden in een hotelkamer in Oman. Op dat moment had hij bijna een nieuw album klaar. “Tim liet notities ­achter over die onafgewerkte liedjes”, vertelt vader Klas Bergling. “Zijn moeder en ik besloten dat die muziek uitgebracht moet worden voor zijn fans.”

Avicii’s vrienden werkten het album nu af. “De avond waarop hij arriveerde in Oman, liet Tim ons via Skype de ruwe versie van zijn plaat horen. Dat was ons laatste gesprek. Twee maanden later vroegen we ons af hoe we hem zo goed mogelijk konden eren. Dit leek ons de beste keuze.” Vandaag verschijnt de single SOS, begin juni volgt de plaat Tim. “Natuurlijk is die niet perfect. Niemand weet hoe Tim zijn nummers zelf zou hebben afgewerkt. Maar wij kenden hem. We willen geen hits maken, wel hulde te brengen.”

Beluister hier de eerste single ‘SOS’

Niet uit winstbejag

Postume albums zijn niet nieuw, maar meestal gaat het om oude op­names die worden opgefrist. Hier wordt een hele plaat door anderen af­gewerkt. “In hoeverre dat kan, hangt af van de ­nabestaanden”, zegt advocaat ­Dieter Delarue, gespecialiseerd in auteursrecht. “Tot zeventig jaar na de dood van een artiest bepalen zij wat er gebeurt met zijn of haar werk. In dit geval wordt het werk wellicht uitgebracht met de toestemming van Avicii’s ouders en bepalen zij wat er met de opbrengsten gebeurt.” Vaak worden postume platen gemaakt uit winst­bejag. Maar Avicii’s ouders brengen de ­opbrengsten onder in hun Tim Bergling Foundation, dat zich inzet voor zelfmoordpreventie en mentale gezondheid.

Ook in Vlaanderen werd al postuum nieuwe muziek uitgebracht. Twee jaar geleden gaf de familie van Yasmine, acht jaar na haar dood in 2009, toestemming om oude opnamen te herwerken en uit te brengen. Boezemvriend en gitarist Eric Melaerts werkte toen mee aan het nieuwe nummer Kwart voor tijd. “Niet evident. Yasmine zong het een jaar voor haar dood in. Wij hebben het op muziek gezet. Ik vond het ­enkel kunnen omdat de opbrengst naar Make-A-Wish ging. Het is wel raar om te luisteren naar de stem van iemand die al zo lang overleden is. Maar het werd wel een sterke song, net zoals Yasmine zelf.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer