Direct naar artikelinhoud

Ethisch beleggen keldert

Het aantal ethische beleggingen in ons land is de voorbije jaren fors gedaald. Min 40 procent in drie jaar tijd, dat is de opvallende afname bij duurzame fondsen.

De Belg loopt minder warm voor ethisch bankieren dan vroeger. Dat blijkt uit cijfers van de Belgian Asset Management Association, een onderdeel van Febelfin, de sectorfederatie van de financiële sector.

Het kapitaal geïnvesteerd in duurzame Social Responsibility Investment (SRI)-fondsen - duurzame fondsen - kende een terugval van 40 procent in drie jaar tijd: van 8,91 miljard euro in 2010 naar 4,91 miljard dit jaar. Het aantal ethische fondsen aangeboden door banken daalde van 232 in 2011 naar 135 in het tweede kwartaal dit jaar.

SRI-fondsen omvatten dan wel niet het totale aanbod van ethische beleggingsformules in ons land, ze vormen wel een goede graadmeter voor de ethische beleggingsmarkt. Dat zegt Bob De Leersnyder, woordvoerder van Febelfin. Volgens hem daalt de interesse in ethisch beleggen bij het grote publiek. Al is dat zeker niet de enige verklaring. "Diverse banken hebben een aantal producten stopgezet en een aantal fondsen hebben hun vervaldatum bereikt."

Cynisch

Ilse De Muyer van KBC, Belgisch marktleider in ethische beleggingen: "We bieden minder ethische beleggingsfondsen aan dan vier à vijf jaar geleden. We merken dat onze klanten liever investeren in pakweg lokale economie."

Olivier Marquet, directeur van duurzame bank Triodos, gelooft niet dat er minder interesse zou zijn bij het grote publiek. "Dat strookt absoluut niet met onze ervaring. Integendeel: de interesse voor ethisch beleggen neemt alleen maar toe. De enige plausibele verklaring die ik zie, is dat sommige banken minder ethische fondsen aanbieden."

"Banken voeren weinig promotie rond ethische beleggingen", zegt Greg Van Elsen van Fairfin, een vzw die ethisch omgaan met geld promoot. "Sommige banken zijn daar heel cynisch in: ze brengen duurzame fondsen als gewone beleggingsfondsen aan de man, omdat ethische beleggingen wat rendement betreft een negatief imago hebben bij het grote publiek. Studies tonen nochtans aan dat er geen verschil in rendement is."

Geloofwaardigheid

"De kwaliteit van ethische fondsen is ook te wisselvallig. Dat tast de geloofwaardigheid van duurzaam beleggen aan", stelt Van Elsen.

De Leersnyder (Febelfin) nuanceert: "De daling is relatief op lange termijn. Het totale volume bereikt nog steeds een hoger niveau dan dat van 2007. En de hoeveelheid geld dat naar ethische fondsen gaat, is vandaag ruim vier keer zo groot als tien jaar geleden."