Direct naar artikelinhoud

Faculteitsraden UGent krimpen door tekort aan vrouwen

De faculteitsraden van de Universiteit Gent zullen in de toekomst kleiner worden, zo maakt studentenblad Schamper bekend. Het nijpend tekort aan vrouwen is de oorzaak.

Momenteel zetelen in de faculteitsraden van de UGent amper 20 procent vrouwen. Tegen oktober moet dat opgetrokken worden tot een derde. "Eerst dacht ik dat het niet zou lukken", zegt vicerector Freddy Mortier. "Maar ik heb dan een aantal berekeningen gemaakt en toch een oplossing gevonden."

Die oplossing houdt in dat de faculteitsraden moeten inkrimpen. "Aan sommige faculteiten zijn er te weinig vrouwen om tot een genderevenwicht te komen", legt Mortier uit. "Er zullen dus minder mandaten te verdelen zijn. Vooral bij de faculteiten Ingenieurswetenschappen, Politieke en Sociale wetenschappen en de Farmaceutische Wetenschappen is het tekort aan vrouwen nijpend."

Daar zullen 75 procent van de vrouwen zich kandidaat moeten stellen voor de faculteitsraden om het quorum te halen. "De lat op 100 procent leggen, is niet realistisch", zegt de vicerector. "Dat zou betekenen dat alle vrouwen de faculteitsraad in moeten. Dat kun je van hen niet vragen." Een lapmiddel wil Mortier de hervorming niet noemen. "Er is gewoon geen andere oplossing."

Dat de faculteitsraden kleiner worden, is volgens de universiteitstop geen probleem. "Kleinere raden zijn niet noodzakelijk minder doeltreffend", aldus Mortier. "In tegendeel zelfs. Het lijkt me makkelijker iets te moeten bespreken met 45 man in plaats van 90. Bovendien zag je in het verleden dat heel wat professoren wel in de raden zaten, maar nauwelijks vergaderingen bijwoonden. Ik denk dat de betrokkenheid van de professoren nu groter zal zijn."

Heikel punt

Door de hervormingen zullen er ook minder studentenvertegenwoordigers in de faculteitsraden zetelen. Maar ook dat vindt Mortier geen punt. "Er zullen ook minder professoren in zitten. Dat is een logisch gevolg van de nieuwe evenwichten. De studentenvertegenwoordigers zullen dus goed moeten terugkoppelen naar hun achterban. Al mogen we dat zeker niet overdrijven. In sommige departementen was het soms echt zoeken naar studenten om in die faculteitsraad te zetelen."

Het genderevenwicht in de Gentse universiteit is al langer een heikel punt. Door een decreet van de Vlaamse overheid kunnen de onderwijsinstellingen nu niet anders dan voldoende vrouwen in hun bestuursraden op te nemen.

Voor Sas van Rouveroij, voorzitter van de raad van bestuur van de UGent, is het verkleinen van de faculteitsraden geen punt. "So what? Als ik mij niet vergis ging het om heel erg grote faculteitsraden. Hun legitimiteit is zeker niet aangetast doordat ze eventueel kleiner zijn."