Direct naar artikelinhoud

Haatcampagne tegen senator Ecolo

De Brusselse Ecolo-senatrice Zakia Khattabi is het slachtoffer geworden van een haatcampagne op het internet. De politica kreeg een hele lading racistische mails over zich heen nadat ze vorige week met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) in de clinch ging over het uitwijzen van Afghaanse vluchtelingen.

'Laat ons met rust. Stop uw aanvallen tegen Maggie De Block. Keer terug naar uw land, maar laat ons Belgen met rust. Jullie zijn hier enkel om te profiteren.' De mailbox van Khattabi liep dit weekend vol met xenofobe verwijten. Die haatmail heeft de senatrice te danken aan de kritiek die ze vorige week aan het adres van De Block uitte.

De Brusselse Ecolo-senatrice vond het hypocriet dat De Block gesprekken voert met Afghaanse actievoerders die in ons land willen blijven, maar ondertussen gewoon doorgaat met de uitwijzingen naar dat land. Kritiek die duidelijk niet door iedereen wordt gedeeld.

Khattabi is niet van plan de racistische mails zomaar te laten passeren en dient klacht in bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. "Om een voorbeeld te stellen", zegt ze. "Ik wil aan de mensen die geregeld zo'n verwijten krijgen laten zien dat ze die niet zomaar hoeven te pikken."

Tijdelijk verblijf

Diezelfde Afghaanse actievoerders waarmee De Block in overleg trad, stapten dit weekend van Brussel naar Gent in een poging hun situatie onder de aandacht te brengen. Daarbij kregen ze de steun van aartsbisschop Léonard. Hij vraagt de regering in een opmerkelijke oproep om voorlopig geen Afghaanse vluchtelingen meer uit te wijzen.

Léonard roept de politieke machtshebbers op om hun situatie met een meer open blik te bekijken. De vluchtelingen worden volgens de aartsbisschop immers teruggestuurd naar een uitzonderlijk gevaarlijk, instabiel land. Een land waar de situatie de komende maanden bovendien nog dreigt te verergeren, waarschuwt hij. "Ik ben zo vrij te pleiten voor een moratorium op alle uitwijzingen", zei Léonard in zijn toespraak. "Door, volgens de mogelijkheden die de wet biedt, een tijdelijk verblijf toe te kennen aan mijn Afghaanse broeders en zusters, tot men klaarder ziet in deze bijzondere en explosieve situatie."

Léonard haastte zich om te benadrukken dat zijn oproep niet rechtstreeks politiek bedoeld was en dat het zeker niet de bedoeling was om kritiek te uitten op staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block.

Die voelt zich dan ook helemaal niet aangesproken. "We leven in een staat die de vrije meningsuiting hoog in het vaandel draagt. Het staat iedereen vrij te zeggen wat hij of zij wil", laat ze via haar woordvoerster Els Cleemput weten.

Geen uitwijzingsstop

Met of zonder steun van Léonard, de aanpak van de Afghaanse vluchtelingen blijft dezelfde. Elk dossier wordt individueel door de commissaris-generaal voor de vluchtelingen en staatslozen behandeld. Het is aan om hem om te beslissen of iemand wel of niet gerepatrieerd wordt.

Van een uitzonderingsmaatregel voor alle vluchtelingen uit Afghanistan kan geen sprake zijn. "De staatssecretaris wil alle vluchtelingen gelijk behandelen, of ze nu uit Congo, Syrië of Afghanistan komen", legt Cleemput uit.

Een uitwijzingsstop voor Afghaanse vluchtelingen zou bovendien tot een nieuwe opvangcrisis leiden. "Wanneer je als enige land binnen Europa beslist om geen Afghanen meer uit te wijzen, breng je een gigantische vluchtelingenstroom op gang."

De Afghanen die nu actie voeren kunnen wel elk afzonderlijk een nieuwe asielaanvraag doen. "Een tachtigtal leden van de groep heeft dat ondertussen ook gedaan", zegt Cleemput. "En bij een aantal onder hen heeft dat effectief tot een nieuw onderzoek door het commissariaat-generaal geleid."

Ondertussen blijven de Afghanen evenwel in groep ijveren voor papieren. Vanavond komen ze normaalgezien in Gent aan waar ze hun protestmars beëindigen met een slotevenement in Kunstencentrum Vooruit.

De Afghanen stapten dit weekend van Brussel naar Gent om hun situatie onder de aandacht te brengen. Ze blijven in groep ijveren voor papieren.

geen Belgen

Léonard wordt nog geen kardinaal

Aartsbisschop Léonard wordt voorlopig nog geen kardinaal. Paus Franciscus maakte zondag de namen bekend van de zestien geestelijken die in februari tot kardinaal worden benoemd. Op die shortlist is geen plaats voor de Belgische kandidaat.

Van de zestien nieuwe kardinalen komen er vier uit Italië, daarnaast komen er nog twee nieuwe Europese kardinalen bij; één uit Duitsland en één uit Groot-Brittannië. De andere nieuwkomers zijn te vinden in Latijns-Amerika (5), Noord-Amerika (1), Afrika (2) en Azië (2).