Direct naar artikelinhoud

Leuvense studenten studeren samen in leercentrum

Studenten van de KU Leuven kunnen vanaf september 2012 terecht in het leercentrum Agora. Daar vinden zij stille studieruimtes, maar ook moderne multimediavoorzieningen voor groepswerken. Dat meldt het studentenblad Veto.

Filip Abraham, vicerector Humane Wetenschappen aan de KU Leuven: “Studenten zijn steeds meer in de bibliotheken te vinden. Zij vroegen ons om een plek waar ze ook samen kunnen studeren.”

Het leercentrum zal gelegen zijn in de Leuvense binnenstad op de campus van Sociale Wetenschappen. Het moet plaats bieden aan 750 personen en is in eerste instantie bedoeld voor humane wetenschappers. Onder deze noemer zijn onder meer de studenten rechten, economische wetenschappen en letteren verzameld. Op dit moment zitten de verschillende bibliotheken vaak overvol. Ook klagen studenten over de gebrekkige mogelijkheden om samen te werken. De studentenvertegenwoordiging vreest evenwel dat de geplande 750 plaatsen voor 15.000 personen te weinig zullen zijn. Abraham: “Niet iedereen zal tegelijkertijd willen studeren. Het zal blijken of de noden het aantal plaatsen overtreffen.”

Agora zal opgedeeld worden in drie ruimtes. Eén daarvan moet functioneren als een stille plek waar gestudeerd dient te worden. Gsm-gebruik zal daar bijvoorbeeld niet toegestaan zijn en isolatiemateriaal moet voorkomen dat geluid van buiten voor hinder zorgt. In een andere gedeelte kunnen studenten werken aan presentaties. Daar zullen laptopaansluitingen, beamers, lcd-monitors en mogelijkheden voor videoconferenties te vinden zijn. Om het studeren te veraangenamen, zal er ook een ontspanningsruimte ingericht worden. Kranten, tijdschriften en permanente nieuwsuitzendingen moeten daar voor geïnformeerde studenten zorgen. Een studentenrestaurant zal eten en drinken aanbieden.

Hoeveel het project zal kosten wil de KU Leuven niet kwijt. Het leercentrum moet vanaf het academiejaar 2012-2013 in gebruik kunnen worden genomen. “De bouwvraag is ingediend en we hopen komend voorjaar met de constructie te beginnen”, aldus Abraham.