Direct naar artikelinhoud

Vier speeldagen schorsing geëist voor Coulibaly

De Gentse spits Elimane Coulibaly riskeert een schorsing van vier speeldagen voor zijn elleboogstoot aan Carl Hoefkens tijdens Club Brugge-AA Gent. ‘Ik excuseer me voor mijn gedrag, maar ik ben zeker niet de enige schuldige’, aldus de Senegalees.

Coulibaly werd gisteren voor het sportcomité bijgestaan door Gentmanager Michel Louwagie. Hij nam de verdediging van zijn spits op zich, maar begon zijn betoog met het afkeuren van de actie van de spits van AA Gent. “Wij zijn de eersten om de actie van Coulibaly te veroordelen en dat hebben we ook intern en publiekelijk gedaan”, aldus Louwagie. “Maar er zijn wel verzachtende omstandigheden. Aan die bewuste elleboogstoot gingen heel wat zaken vooraf. Om te beginnen was er die zware fout van Odjidja op El Ghanassy, waarbij de speler van Club moedwillig met de voet op het lichaam van de Marokkaan ging staan. Nadien werd Coulibaly een zuivere strafschop onthouden, toen hij door de doelman onderuit werd gehaald. Daarover is in de rust heftig gediscussieerd in onze kleedkamer en die twee fases zijn in het achterhoofd van Elimane blijven sluimeren. Komt daar ook nog eens bij dat Coulibaly voortdurend geprovoceerd werd door de Brugse verdedigers en in het bijzonder door Carl Hoefkens. Toen Coulibaly een zoveelste duw kreeg, heeft hij zich gerevancheerd met een slaande beweging richting Hoefkens. Dom, maar niet onbegrijpelijk.”

Een impulsieve actie die ook Coulibaly betreurde, maar ook hij stak een beschuldigende vinger op naar Hoefkens. “Vanaf de eerste minuut zocht Hoefkens mij. Normaal gezien laat ik dat voorbijgaan, maar als het over mijn huidskleur of over mijn moeder gaat, dan zijn we de grenzen van het fatsoen ver voorbij”, aldus Coulibaly. “Ik heb ook de scheidsrechter daarover ingelicht, maar hij heeft het genegeerd. Ik praat mijn actie helemaal niet goed en ik wil mij ervoor excuseren, maar ik ben zeker niet de enige schuldige in deze zaak.”

De Gentse pleidooien ten spijt eiste het bondsparket een schorsing van vier speeldagen en een geldboete van 200 euro. Louwagie hoopt alsnog dat Coulibaly er, gezien zijn ‘blanco strafblad’, met een voorwaardelijke straf vanaf komt. Uitspraak volgende week. (KDZ)