Direct naar artikelinhoud

Wie gaat wat voelen?

Jobs, jobs, jobs. Zo luidt nog altijd de mantra van de federale regering. Volgens de Nationale Bank komen er 140.000 banen bij tegen 2018. Ook de nieuwe maatregelen die Michel en co. hebben afgesproken, mikken erop zo veel mogelijk Belgen aan het werk te helpen of op zijn minst te houden. Een overzicht.

Pensioenen

Wie gaat het voelen?

► Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) maakt een einde aan de gunstregimes voor militairen en treinbestuurders. Velen van hen gaan nu op hun 55 of 56 met pensioen. Tegen 2018 wordt de minimumleeftijd 57, daarna komen er elk jaar zes maanden bij, om tegen 2030 te landen op een pensioen vanaf 63 jaar en een loopbaan van minstens 42 jaar. Ook de voordelige pensioenberekening voor agenten wordt afgebouwd. Ook het ziektepensioen en het opsparen van ziektedagen voor ambtenaren verdwijnt. Wie ziek is, komt voortaan gewoon onder de ziekteverzekering en moet mikken op terugkeer naar het werk.

► Parlementsleden zullen nog maar vanaf hun 63ste met vervroegd pensioen kunnen. Hun wettelijke pensioenleeftijd wordt opgetrokken van 65 naar eerst 66 en uiteindelijk 67 jaar.

► Vanaf 2018 wegen de niet-gewerkte jaren zwaarder door in het pensioenbedrag. Voor bruggepensioneerden en vanaf het tweede jaar werkloosheid telt niet langer het laatste loon als basis voor de berekening van die jaren, maar het absolute minimumrecht. Langdurig zieken of werknemers in zwangerschaps- of ouderschapsverlof hoeven niets te vrezen. Het wordt voor werkgevers trouwens duurder om personeel met brugpensioen te sturen: hun bijdrage daarvoor stijgt.

Maar ook goed nieuws, want...

► De regering maakt het interessanter om langer aan de slag te blijven. Wie langer dan 45 jaar werkt, blijft in de toekomst extra pensioenrechten opbouwen. Nu stond daar een stop op.

► Voor werknemers wordt het ook mogelijk hun studiejaren langer af te kopen en er hun pensioen mee te verstevigen. Nu moet je binnen tien jaar je jaren afkopen, maar wie dat niet deed, krijgt nu nog tijd tot 2020 om te regulariseren. Eén studiejaar afkopen kost 1.500 euro en levert jaarlijks 240 euro extra pensioen op.

► Elke werknemer zal vanaf 2018 aanvullend pensioen kunnen opbouwen, zelfs al biedt zijn werkgever geen groepsverzekering aan. Het bedrag zul je zelf kunnen bepalen, binnen bepaalde marges. De fiscale voordelen en gegarandeerde rentes zullen gelijksoortig zijn als de stelsels van werkgevers.

Gezondheid

Wie gaat het voelen?

► Artsen en andere zelfstandige zorgverstrekkers zien hun honorarium slechts gedeeltelijk geïndexeerd. De hervorming van het ziekenhuislandschap wordt versneld, waardoor het aantal zorginstellingen sneller zal slinken. Ziekenhuizen moeten besparen op medische beeldvorming en klinische biologie. Zaken die voorbijgestreefd zijn, zullen ook niet langer terugbetaald worden, of de vergoeding van de arts wordt meer afgestemd op de gemaakte kosten.

► Voor de zieke zelf worden antibiotica een stukje duurder, doordat het remgeld wordt opgetrokken. In de portemonnee van de consument wordt dat gecompenseerd doordat artsen nog vaker de goedkoopste variant van een geneesmiddel moeten voorschrijven. En de maximumfactuur wordt opgetrokken. "Die was sinds 2002 niet meer aangepast", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

► Over de zogenaamde responsabilisering van langdurig zieken is er nog geen duidelijk akkoord bereikt. Bedrijven met buitengewoon veel zieken, artsen die te snel ziekteverlof voorschrijven en werknemers die weigeren opnieuw aan de slag te gaan, kijken vermoedelijk tegen een sanctie aan.

Maar ook goed nieuws, want...

► Langdurig zieken die geleidelijk aan weer werken, zullen daar niet meer financieel voor afgestraft worden. Wie één dag per week weer werkt, verliest geen uitkering? Vanaf de tweede dag daalt de uitkering per gepresteerd uur.

► Zwangere vrouwen in risicojobs moeten langer aan de slag kunnen blijven, in een andere functie in hun bedrijf.

Belastingen

Wie gaat het voelen?

► De belegger draagt het meeste bij. 300 miljoen euro moet de verhoging van de roerende voorheffing op rentewinsten (van 27 naar 30%) opleveren. Van de beurstaks wordt het plafond verdubbeld, en het is de bedoeling ook wie in het buitenland belegt te belasten.

► Voor nieuwkomers in ons land worden belastingverminderingen gekoppeld aan het hebben van een job of aan een minimale verblijfsduur.

► Voor werkgevers wordt de fiscale aftrek van tankkaarten ingeperkt.

Maar ook goed nieuws, want...

► De speculatietaks wordt alweer afgeschaft.

► Voor werknemers komt er een mobiliteitsbudget. Wie geen firmawagen wenst, zal in de toekomst kunnen kiezen voor een gelijkwaardige groei van zijn of haar nettoloon.

Lonen

Wie gaat het voelen?

► De loonkostenhandicap sinds 1996 met onze buurlanden is weggewerkt, maar de regering wil nu ook werk maken van de loonhandicap van 10 à 20 procent die vóór 1996 werd opgebouwd. Ze blijft dus een beleid van loonmatiging aanhouden. Vooral de stijging van de brutolonen zou in toom gehouden worden. Dankzij de taxshift gaan de nettolonen er immers op vooruit, zeggen regeringsbronnen.

► Werkgevers die de lonen te veel laten stijgen en de loonnorm overschrijden, riskeren een nieuwe geldboete. Die loopt op tot 5.000 euro. Aan de indexering van de lonen wordt niet geraakt.

Maar ook goed nieuws, want...

► "Het is nu aan de sociale partners om in de Groep van Tien de loonvorming en de verdere verlaging van de loonkostenhandicap op elkaar af te stemmen", klinkt het bij de werkgeversorganisatie VBO. Die loonkostenhandicap van voor 1996 kost ons immers veel jobs, luidt het.

► Bedrijven zullen werknemers jonger dan 21 jaar een lager minimumloon mogen uitbetalen. Die startersjobs moeten werkgevers overtuigen om jongeren sneller een kans te geven, met een contract van onbepaalde duur. Dat moet volgend jaar 1.000 banen opleveren. Hoe jonger de werknemer, hoe lager het brutoloon zal zijn. De impact op het nettoloon zou beperkt worden.

Flexibel werken

Wie gaat het voelen?

► De regering maakt het mogelijk de 38 urenweek flexibeler in te vullen. Werknemers moeten daarbij vijf dagen op voorhand van hun werkgever weten hoe hun uurrooster eruit zal zien. Er kan in dat systeem 45 uur per week worden gewerkt, zonder dat je als werknemer overuren krijgt uitbetaald. In totaal mag je over een heel jaar wel niet meer dan 1.900 uur presteren, wat neerkomt op een gemiddelde van 38 uur per week.

► E-commercebedrijven kunnen nachtwerk invoeren zonder dat hun vakbondsvertegenwoordigers daarmee akkoord moeten gaan.

Maar ook goed nieuws, want...

Boven op de flexibelere invulling van de 38 urenweek komt er een pot van maximaal 100 vrijwillige overuren. Die worden onmiddellijk uitbetaald, met een toeslag van 50 tot 100 procent. De werknemer moet voor deze uren wel schriftelijk akkoord gaan.

► Werknemers krijgen recht op twee dagen vorming per jaar. Dat moet op termijn evolueren naar vijf vormingsdagen.

► Occasioneel telewerk wordt mogelijk gemaakt, zodat werknemers voor onverwachte momenten zoals een doktersbezoek geen verlofdag meer hoeven te nemen, maar thuis kunnen werken. Ook bij een staking wordt occasioneel telewerk mogelijk.

► Deeltijds werken wordt eenvoudiger. Voor de werkgevers, want de verplichting om alle uurroosters in het arbeidsreglement op te nemen verdwijnt. Maar ook voor de werknemers, want zij kunnen op hun vraag wijzigingen laten aanbrengen aan hun uurrooster, zonder 'overloon'.

► Er komt een wettelijk kader voor glijdende uren. Als werknemer kun je daarbij zelf je begin- en einduur bepalen.

► Kleine bedrijven kunnen samen een werknemer aanwerven. In totaal mogen zij wel niet meer dan 50 mensen in dienst hebben.

► Er wordt bekeken om de proefperiode weer in te voeren. Veel werkgevers grijpen nu immers naar interims. Hierover wordt van de sociale partners een advies verwacht.

Verlof

Goed nieuws, want...

► Werknemers kunnen straks verlof sparen. Veranderen ze van job, dan kunnen ze die dagen laten uitbetalen.

► Palliatief verlof wordt met een maand verlengd, tot maximaal drie maanden. Tijdskrediet om voor een dierbare te zorgen, wordt zelfs met drie maanden verlengd.

► Je kunt ook verlofdagen schenken aan een collega met een ziek kind die al zijn verlofdagen heeft uitgeput. Enkel dagen boven op de 20 wettelijke vakantiedagen kunnen worden weggeven. De schenking gebeurt anoniem.