Direct naar artikelinhoud

Gent geeft Standard drie punten cadeau

De play-offs zijn voor Standard één grote pretballon geworden. En AA Gent pompte zaterdag nog wat lucht bij. Keeper Frank Boeckx presenteerde de overwinning namelijk op een dienblaadje. Door dat nieuwe puntenverlies dreigen de Buffalo’s de pineut van de play-offs te worden.

Je zult maar Francky Dury zijn: een hele week werken aan een goede organisatie en verzorgd voetbal, om dan op zaterdag machteloos te moeten toekijken hoe je spelers alles simpel uit handen geven. Tegen Club Brugge liet Yaya Soumahoro zijn ploeg in de steek door heel snel rood te pakken voor natrappen. Dit weekend was het de beurt aan doelman Frank Boeckx.

“Sinterklaas is nochtans al lang gepasseerd”, zei Manu Ferrera tijdens de rust. Boeckx speelde dan maar paashaas. Nog geen vier minuten was de wedstrijd ver, of hij zag er al allesbehalve goed uit bij een verre trap van Carcela, midden in doel. Waar hij daar nog het voordeel van de twijfel kreeg - de bal maakte een rare curve -, ging hij twintig minuten later helemaal de mist in. Geen idee waarom Boeckx zo ver uitkwam en dan toch aarzelde, maar de 1-2 hing tegen de netten. Thijs had in tussentijd nog de 1-1 binnengekopt. Voor de rust volgde ook nog de 1-3 van Witsel, waarna Gent helemaal tegen het canvas lag.

In de tweede helft konden de Rouches de match simpel controleren. Zelfs zonder echt super te spelen, namen ze de drie punten mee naar Luik. Zo blijft Standard in de running voor de titel, al wou het dat niet zo gezegd zien.

Bij Gent gingen alle kopjes naar beneden. Zowat iedere speler passeerde de mixed zone met ‘geen commentaar’ als enige commentaar. Alleen kapitein Bernd Thijs was mans genoeg om de pers te woord te staan. “De ontgoocheling is groot, maar dat is normaal zeker? Als je in de play-offs iets wilt betekenen, moet je thuis winnen en wij pakken maar één op zes. En als je dan de manier waarop ziet... We spelen goed voetbal, creëren kansen, maar die goals vallen te makkelijk.”

Toch wou hij geen steen werpen naar zijn collega Boeckx. “Iedereen maakt fouten. Zonder fouten zou er niets gebeuren op een voetbalveld. Het is gewoon spijtig dat het gebeurt. Als je ziet hoe al die goals vallen, dan moet het wel iets met de concentratie te maken hebben. Daar hebben we al een tijdje een probleem mee en we krijgen het er niet uit. Als we iets willen pakken, dan zal het toch beter moeten.”

En best heel snel, want woensdag moet Gent alweer aan de bak tegen Anderlecht. “Het is nog niet gedaan”, hield Thijs de moed erin. “We doen hier geen goede zaak, dat weet ik wel. Toch is het woensdag niet alles of niets. Daarna volgen nog zes wedstrijden. Dus woensdag is gewoon weer een wedstrijd die we willen winnen. Van daaruit kunnen we dan verder bouwen. Er vallen nog veel punten te verdienen. Tegen Anderlecht moeten we er weer tegenaan gaan.”

Al heeft Gent de statistieken niet mee, want ook in de reguliere competitie pakte het amper punten tegen de toppers. “Inderdaad”, reageert Thijs. “Vorig jaar hebben we dat in de play-offs nog kunnen ombuigen, al deden er toen drie ‘minderen’ mee. Nu worden onze foutjes wel afgestraft.”

En dan wou hij het ook nog even over de scheidsrechter hebben. “Het is niet door hem dat we verloren hebben, laat dat duidelijk zijn. Maar het is wel een drama hoe alles tégen ons wordt gefloten. Dat is begonnen op de laatste speeldag van de competitie in Anderlecht, met De Bleeckere. Ook in Standard voor de beker was het weer De Bleeckere die alle kleine foutjes tegen ons floot. En vandaag was het echt de topper (doelt op Gumienny, HVM). Zij mogen zes, zeven fouten maken vooraleer ze geel krijgen. Wij één en het is al van dat. Ik vind dat niet normaal en begin me af te vragen of daar iets achter zit.z”