Direct naar artikelinhoud

Société Générale beschuldigd van fraude

Het parket van Turnhout vervolgt de Franse bank Société Générale voor een grootschalige belastingfraude met meer dan twintig bedrijven. Het dossier gaat over ruim 89 miljoen euro.

Zowel Vlaamse, Waalse als Brusselse bedrijven zouden via het Belgische kantoor van Société Générale zijn verkocht aan Zweedse zakenlui die nooit de belastingschulden van de bedrijven hebben betaald. Volgens het parket heeft Société Générale daarbij de nodige valse stukken, zwarte cheques, structuren met stromannen en bankrekeningen voor de dubieuze geldstromen geleverd.

Het parket van Turnhout vervolgt 35 verdachte personen en bedrijven. Behalve de hoofdverdachte Société Générale is sprake van de vastgoedgroep Atenor Group en haar topman Stéphan Sonneville.

De lijst met beschuldigingen is lang: valsheid in geschrifte, witwassen, misbruik van vennootschapsgoederen, fiscale fraude, inbreuken op de vennootschapswet en vormen van een criminele organisatie.

Alle verdachten moeten op 10 september voor de raadkamer van Turnhout verschijnen. De verdachte aandelenverkopen dateren van de periode 1999 tot 2002. Maar het gebruik van de vervalste documenten heeft volgens het parket nog voortgeduurd tot maart dit jaar.

Société Générale reageert dat het gaat om “een oudere zaak waarin de bank zelf het slachtoffer is van frauduleuze acties van anderen. Société Générale heeft zich zelf burgerlijke partij gesteld in dit dossier en heeft van in het begin meegewerkt aan het gerechtelijk onderzoek”.

Atenor meldt dat dit soort fraudeconstructies alleen kan als een grote bank als Société Générale de nodige diensten verschaft. Sonneville bevestigt zijn inverdenkingstelling, maar bepleit zijn onschuld.