Direct naar artikelinhoud

Negen procent meer eerstejaars kiezen voor technologierichting

6.905 eerstejaarsstudenten, 9 procent meer dan vorig jaar, kiezen industriële wetenschappen en technologie, ingenieurswetenschappen of ICT. Dar meldt Agoria, de federatie van de technologische industrie. De richting burgerlijk ingenieur kan rekenen op 15 procent meer studenten.

Het blijft wel moeilijk om meisjes te enthousiasmeren voor technische richtingen. Zo zijn er er amper twintig meisjes bij de 1.323 jongeren die zich inschreven voor een professionele bachelorstudie technologie. "Er is geen enkele reden waarom meisjes minder geschikt zouden zijn voor technologie op school", zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

De technologiefederatie wil de komende jaren in samenwerking met de Vlaamse regering, het onderwijs en de bedrijven acties blijven voeren om de technologische studierichtingen te promoten. "Een recordaantal vacatures voor ingenieurs, technici en ICT'ers raakt niet ingevuld", zegt De Pril. "Een kwart van de jobaanbiedingen blijft open staan. Hierdoor dreigt de groei van onze regio vast te lopen."