Direct naar artikelinhoud

Ook Europa moet bezuinigen

België krijgt als tijdelijk EU-voorzitter een moeilijke begrotingsdiscussie op zijn bord. Op een ogenblik dat alle Europese lidstaten fors moeten bezuinigen, wil de Europese Commissie de Europese begroting volgend jaar met 6 procent verhogen. Het Europees Parlement wil zelfs nog een stap verder gaan. Dat is niet naar de zin van de lidstaten.

De Britse premier David Cameron trok op de Europese top ten strijde tegen de geplande verhoging. “Dit is totaal onaanvaardbaar op een moment dat Europese landen, ook Groot-Brittannië, harde beslissingen moeten nemen over hun budget”, zo verklaarde hij.

Groot-Brittannië, Nederland, Oostenrijk en de Scandinavische landen bepleitten reeds eerder bezuinigingen op Europees niveau, maar ze stonden in de minderheid toen de lidstaten in augustus over de begroting stemden. De begroting mag in 2011 met 2,9 procent stijgen, luidde het besluit.

Op de Europese top verkreeg Cameron dat er opnieuw naar de cijfers wordt gekeken. De Europese staats- en regeringsleiders scherpten gisteren het toezicht op de begrotingen en de schulden van de lidstaten aan en dat betekent extra bezuinigingen. De uitgaven in Europa moeten die inspanningen weerspiegelen, zeggen de EU-leiders. Premier Yves Leterme staat de komende weken voor de moeilijke taak om het Europees Parlement en de lidstaten op één lijn te krijgen.