Direct naar artikelinhoud

Belgische humanitaire hulp Afghanistan in vrije val

België besteedt tien keer meer aan de militaire operatie in Afghanistan dan aan de ontwikkelingshulp. 'Een cynische wanverhouding. Oorlog voeren kunnen we blijkbaar beter dan heropbouwen.'

De Belgische hulp aan Afghanistan is de voorbije jaren compleet afgekalfd, zo blijkt uit het antwoord van minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS) op een schriftelijke vraag van Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).

Ons land gaf in 2009 nog 13 miljoen euro hulp aan projecten in Afghanistan. In 2012 was dat 9,1 miljoen euro. Exacte cijfers zijn voor dit jaar nog niet beschikbaar, maar momenteel staat er nog maar 3 miljoen euro. "Alarmerend", vindt De Vriendt. "De regering pretendeert dat ze op humanitair vlak een inspanning doet. Maar het is duidelijk dat België de Afghaanse bevolking in de steek laat."

Grootste slachtoffer van de Belgische besparingen in het Internationaal Rode kruis. Vorig jaar kreeg de organisatie nog 5 miljoen euro steun van de Belgische overheid. Dit jaar is dat nog amper 1 miljoen euro. Het Afghanistan Reconstruction Trust Fund kreeg de overige twee miljoen euro.

"Daarvan gaat 1 miljoen naar het versterken van het gerechtelijke apparaat", legt het Parlementslid uit. "Nochtans is het belangrijk dat we alle opleidingen en projecten blijven steunen die het draagvlak voor de rechtsstaat en de mensenrechten vergroten. Botweg het mes zetten in hulpprojecten is het domste wat we kunnen doen."

Het geld dat naar humanitaire en structurele hulp in Afghanistan gaat, staat in schril contrast met het bedrag dat de Belgische militaire operatie in het land kost. De Vriendt: "Defensie heeft dit jaar 34 miljoen euro netto uitgetrokken voor de missie in Afghanistan. Dat is ruim tien keer meer dan het budget ontwikkelingshulp."

Labille geeft toe dat het ontwikkelingsbudget voor Afghanistan geslonken is. "Dat komt vooral omdat er dit jaar andere prangende internationale kwesties waren", benadrukt woordvoerster Stephanie Van Houtven. "De burgeroorlog in Syrië, maar ook de crisis in de Sahel en Centraal-Afrika hebben een impact gehad op het totale budget humanitaire hulp." De regering-Di Rupo verkondigde in mei vorig jaar dat ze na 2014 12 miljoen euro zou investeren in de heropbouw van Afghanistan. Van Houtven: "Dat engagement blijft behouden."

Humanitaire en structurele hulp voor Afghanistan

2009

13 miljoen euro

2012

9,1 miljoen euro

2013

3 miljoen euro