Direct naar artikelinhoud

Opwarming aarde maakt dieren klein

IJsberen, pimpelmezen, padden, edelherten en schildpadden zijn tegenwoordig kleiner dan ze ooit waren. Dat is waarschijnlijk te wijten aan de opwarming van het klimaat. Zo stellen wetenschappers van de Nationale Universiteit van Singapore in een artikel in The Nature Climate Change Journal.

"Het is inderdaad zo dat dieren groter zijn in het noorden dan in het zuiden. Het is dus aannemelijk dat de voordelen om groot te zijn verdwijnen wanneer de temperatuur in een leefgebied stijgt en dat dierenlichamen zich daar over enkele generaties aan aanpassen", reageert professor Luc Lens van de vakgroep biologie aan de universiteit van Gent.

Dat ook mensen dan in de toekomst kleiner zullen zijn, kan volgens Lens wel. Toch acht hij de kans niet heel groot. "Mensen leven meestal niet in de natuur, maar in een aangepaste omgeving."

Dat betekent niet dat mensen niet beïnvloed worden door de biologische evolutie die de klimaatsverandering inzet. Als dieren die regelmatig op het menu van de mens staan minder groeien, zowel in omvang als in hoeveelheid, is er in de toekomst minder variëteit in voedsel voorhanden.

Ook dieren hebben dat probleem, aangezien ze zich niet allemaal even snel aan de stijgende temperaturen kunnen aanpassen. "De ecologische tijdschaal is veel sneller dan de evolutionaire tijdschaal", besluit Lens.