Direct naar artikelinhoud

Nederlands rookverbod is in de helft van de cafés al in rook opgegaan

Op 1 juli 2008 werd in Nederland vastgelegd dat alleen nog in aparte ruimten mocht worden gerookt. Maar in zeker de helft van alle Nederlandse kroegen en discotheken wordt inmiddels opnieuw gerookt. In november dit jaar werd het rookverbod voor cafés kleiner dan 70 vierkante meter afgeschaft, en de sigaret is in geen tijd teruggekeerd. Nog voor het rookverbod voor kleine eenmanszaken begin december werd afgeschaft, stonden ook al in grote cafés de asbakken alweer op tafel.

Volgens cijfers van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) is het aantal Nederlandse cafés en discotheken met rokers sinds afgelopen zomer flink omhoog gegaan. Trof de inspectie in juni nog in 28 procent van de kroegen rokers aan, dan was dat in september in 51 procent van de kroegen het geval. Het gaat daarbij niet alleen om kleine kroegen zonder personeel. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de helft van de tienduizend Nederlandse kroegen en discotheken kleiner dan 70 vierkante meter, en zou er dus gerookt mogen worden. Volgens een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland valt hooguit een kwart van de kroegen onder de uitzonderingsregeling.

Dat verschil in schatting kenschetst de onduidelijkheid over het nieuwe rookbeleid. De inspectie hoeft kleine eenmanszaken sinds december niet meer te controleren, maar welke kroegen kleiner zijn dan 70 vierkante meter is nog een raadsel. “Sinds de versoepeling in juni barstte er in de hele branche een discussie los”, zegt Ben Francooy, voorzitter van FNV Horecabond en voorstander van een volledig rookverbod. “Als je gaat versoepelen, bied je ruimte om te sjoemelen.”

(De Volkskrant)