Direct naar artikelinhoud

Denemarken verscherpt migratiebeleid

De conservatieve minderheidsregering in Denemarken verscherpt door middel van een puntensysteem bij gezinshereniging nog eens het migratiebeleid van het Scandinavische land. De puntentabel beloont academische vorming, talenkennis en beroepservaring. Gewone hereniging van gehuwden zonder deze voorwaarden wordt aanzienlijk moeilijker.

Het nieuwe systeem lost de 24 jaarregel af die tot nu toe van kracht is. Die zegt dat immigratie van buitenlandse echtgenoten pas vanaf 24 jaar mogelijk is. Partners onder de 24 kunnen nu wel bij hun partner in Denemarken, maar zij moeten dubbel zoveel punten hebben verzameld als de mensen boven de 24 jaar.

Deskundigen menen dat de controversiële regeling slaat op zowat 500 mogelijke migranten per jaar. “Gezinshereniging zal niet meer mogelijk zijn zonder opleiding, job of talenkennis”, zei minister van Integratie Birthe Ronn Hornbech. De linkse eenheidslijst in de oppositie gewaagt van een “sociale apartheid”, omdat enkel mensen uit de hogere klassen in aanmerking komen. Bij de rechtspopulistische DVP, die de minderheidsregering van rechtsliberalen en Conservatieven van Lars Lokke Rasmussen schraagt, spreekt men van een “voorbeeld voor Europa”.

Waarnemers zijn het erover eens dat de met slechte opiniepeilingen kampende regering de nieuwe regeling in het licht van de parlementsverkiezingen eind 2011 heeft gelanceerd. Het migratiebeleid stond bij de vorige drie stembusgangen sinds 2001 ook centraal in de campagne, met telkens duidelijke gevolgen. (DPA)