Direct naar artikelinhoud

Deceuninck struikelt over huizencrisis in Verenigde Staten

"De start van het tweede kwartaal was nochtans goed begonnen", zucht Tom Debusschere. De topman van Deceuninck moest toezien hoe de voorbije maanden de trend op de bouwmarkt volledig omsloeg. De producent van pvc-raamprofielen moest gisterochtend een ronduit ontgoochelend kwartaalrapport uitsturen.

Deceuninck kampt nog steeds met de naweeën van de vastgoedcrisis die in 2007 in de VS een aanvang nam. De impact is goed zichtbaar op de cijfers van de groep uit Hooglede. Bij de piek in 2005 waren de VS goed voor 21 procent van de omzet. Over de eerste jaarhelft van 2011 was dat nog net iets meer dan 10 procent, als gevolg van de imploderende huizenmarkt én de zwakke dollar. De omzet in het tweede kwartaal in de VS kelderde zelfs met 21,5 procent. Gezuiverd voor wisselkoerseffecten is er nog steeds een min van 9,4 procent, terwijl analisten in hun vooruitzichten hadden gerekend op een stabilisatie.

Ook andere markten stelden teleur: er is werk aan de winkel in Centraal- en Oost-Europa, Spanje en het VK. De totale omzet over het tweede kwartaal daalde met 2,4 procent tot 152 miljoen euro. Debusschere durft nu niet langer te mikken op een stijging van de omzet en winst. De markt reageerde verschrikt en stuurde het aandeel bijna 8 procent lager (-7,91% tot 1,63 euro). (DT)