Direct naar artikelinhoud

Docville toert langs Vlaamse cinemazalen

Het festival Docville wil zijn passie voor het documentaire genre niet langer tot één locatie (Leuven) en één periode (begin mei) beperken. En daarom zullen vanaf deze week diverse documentaires, zoals Bedankt & merci, Where is Gary? en We Live in Public, die eerder te zien waren tijdens de zesde Docville-editie, aan een tournee langsheen allerlei Vlaamse bioscopen en culturele centra beginnen.

“Het aanbod is een mix van straffe documentaires die we zelf goed vonden of die goed gewerkt hebben tijdens het voorbije festival”, legt An De Winter van Docville uit. “We hadden bijvoorbeeld ook voor Vlasman kunnen kiezen, maar die is inmiddels reeds uit op dvd.”

Een docu als “Bedankt & merci” van het duo Kat Steppe & Nahid Shaikh over vijf volkscafés in de Westhoek, was eerder weliswaar heel even in de bioscoop te zien, maar de meeste documentaires kunnen toch maar moeilijk een verdeler vinden. Daarom neemt Docville met dit nieuwe initiatief de rol van distributeur op zich.

In totaal zal ‘Docville on Tour’ tussen nu en eind februari met vijf documentaires 14 vertoningsplaatsen aandoen (zoals de Sphinx in Gent, de Warande in Turnhout, Cinema Zuid in Antwerpen, enz.). “We wisten op voorhand wel dat er bij bepaalde bioscopen en culturele centra interesse zou zijn, maar we hadden niet verwacht dat het zo goed zo werken”, aldus De Winter. (Jan T.)