Direct naar artikelinhoud

Paul De Grauwe: ‘Duitsers willen klok 80 jaar terugdraaien’

Bondskanselier Merkel wil dat Europa hard gaat bezuinigen. Heeft ze gelijk?

Paul De Grauwe: “Er zal zeker bezuinigd moeten worden. De eurolanden moeten hun schulden afbouwen en evolueren naar begrotingen in evenwicht. Dat wordt een zware oefening omdat de economische groei laag blijft. Maar om dan te zeggen dat eurolanden in hun grondwet moeten inschrijven dat begrotingen in evenwicht moeten zijn, zoals de Duitsers verlangen, daarmee verval je in extremen.

“Landen hebben regelmatig te kampen met schokken en recessie. Gaat hun economie dan telkens krimpen als ze geen tekorten meer mogen hebben? Het gevaar is groot dat je dan terechtkomt in een klimaat van dalende prijzen. Als zoiets gebeurt, dan wordt de klok 80 jaar teruggedraaid. Dan vervallen we in de ideeën van voor de Tweede Wereldoorlog en doen we precies alsof we helemaal niets geleerd hebben van de geschiedenis. Wees maar zeker dat er in de eurozone nog meer truken zullen worden uitgehaald om tekorten te camoufleren als de Duitsers hun gelijk halen.”

Als alle eurolanden massaal gaan bezuinigen, wat gebeurt er dan met de economie?

“Dit is zeker niet goed voor de economische groei. Stel je voor dat alle eurolanden vandaag hard gaan bezuinigen, dan vervalt de economie in een nieuwe recessie. Gelukkig verliest de euro terrein. De eenheidsmunt zou het best nog verder wegzakken tot een koers van één dollar. Dat zou een echte zweepslag voor de Europese economie zijn.”

Moeten de regels van het stabiliteitspact dan niet worden verstrengd?

“Dat is niet nodig. De twee beste leerlingen in de euroklas vóór het uitbreken van de financiële crisis waren Spanje en Ierland. Van alle eurolanden was hun schuldgraad voor 2007 het felst gedaald. Die twee landen zitten nu zwaar in de problemen door de forse stijging van de privéschulden. Als je alleen maar kijkt naar de overheidsschuld, dan mis je de helft van het verhaal.”

Wat moet je dan wel doen?

“De problemen in de eurozone hebben ook te maken met onevenwichten tussen de eurolanden. De Duitsers hebben grote overschotten op hun handelsbalans. Andere eurolanden hebben grote tekorten. Zij kunnen hun tekorten maar wegwerken als Duitsland bereid is zijn overschotten af te bouwen. Maar jammer genoeg willen de Duitsers dat niet.” (JCS)