Direct naar artikelinhoud

Pensioen Vangheluwe wettelijk onaantastbaar

Er gaan stemmen op om het pensioen van Roger Vangheluwe, 2.800 euro per maand, af te nemen. Maar volgens justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V) is dat wettelijk onmogelijk. De Antwerpse bisschop Johan Bonny vraagt dat Vangheluwe zijn pensioen gebruikt voor hulp aan zijn slachtoffers.

Als ex-bisschop krijgt Roger Vangheluwe elke maand een pensioen dat 75 procent van zijn oude loon bedraagt. Dat komt neer op een nettobedrag van 2.800 euro per maand. Nadat het kindermisbruik door Vangheluwe aan het licht kwam, gingen al stemmen op om hem dat behoorlijk riante pensioen af te pakken. Na zijn omstreden interview klinkt die roep nog luider. “De staat betaalt het inkomen van Vangheluwe. Ik dring erop aan dat de overheid ingrijpt om hem zijn taken én zijn inkomen te ontnemen”, pleit sp.a-kamerlid Renaat Landuyt, rapporteur in de parlementscommissie Seksueel Misbruik. “Als we al van plan zouden zijn om prins Laurent zijn dotatie af te nemen, dan moet dat zeker ook kunnen voor Vangheluwe.”

Maar volgens minister van Justitie Stefaan De Clerck laat de wet dat niet toe. “Zogenaamde ‘bedienaren’ van de erediensten krijgen van de overheid een loon, dat wordt uitbetaald door Justitie. Maar Vangheluwe is nu met pensioen en krijgt dus niet langer een loon van Justitie, maar een pensioen. Je kan het pensioen dat iemand krijgt in functie van zijn geleverde prestaties volgens de wet niet afnemen.”

De Clerck wil het debat wel aangaan, maar wijst erop dat er ook een principiële kwestie speelt. Hij vreest voor een gevaarlijk precedent. “Op welke grond kunnen we Vangheluwe zijn pensioen ontnemen? Of dat van eender wie? Na een veroordeling? Dat is bij zelfs bij Vangheluwe niet het geval.”

Volgens de Antwerpse bisschop Johan Bonny woedt met het al dan niet afnemen van het pensioen van Vangheluwe de verkeerde discussie. “Er is een verschil tussen opspelende emoties en rechten die mensen hebben. Roger Vangheluwe heeft altijd bijdragen betaald en bijgevolg recht op een pensioen.” Vraag is volgens Bonny niet of je dat pensioen moet afpakken, wel wat Vangheluwe nu gaat doen met het geld dat hij ontvangt. “Volgens mij moet hij zijn pensioen vooral zinnig besteden. Dat kan bijvoorbeeld door hulp die ten goede komt aan de slachtoffers.”