Direct naar artikelinhoud

Portret Van Gogh op kunstbeurs

MAASTRICHT l Een kinderportret van de hand van Vincent van Gogh, Kind met sinaasappel ofwel L'Enfant à l'orange, zal waarschijnlijk het topstuk worden van de internationale kunstbeurs Tefaf in Maastricht, die over een week begint.

Van Gogh schilderde het portretje in 1890, een maand voor zijn dood. Het kind is Raoul, het zoontje van zijn buurman, timmerman Vincent Levert.

Het kunstwerk was sinds 1916 in Zwitsers privébezit, maar de Brits-Amerikaanse kunsthandel Dickinson biedt het nu te koop aan voor een prijs die niet exact opgegeven wordt, maar boven 30 miljoen dollar ligt. "De Zwiterse familie bestemt de opbrengst van het schilderij voor liefdadigheidsinstellingen die zich bezighouden met jeugd en opvoeding", aldus een woordvoerder van de kunst- en antiekbeurs.

De tweejarige Raoul Levert draagt, volgens de gebruiken van die tijd, een jurkje. Zijn vader maakte vermoedelijk de spanramen voor de schilderijen van Van Gogh. Kind met sinaasappel stond waarschijnlijk enige tijd bij de kist met daarin de opgebaarde Van Gogh. De vader van de geportretteerde zou ook de kist voor de kunstenaar hebben gemaakt.