Direct naar artikelinhoud

Freya Van den Bossche wil verbod op mandaten voor politici

Vlaams minister en sp.a-kopstuk Freya Van den Bossche bepleit een strikt verbod op mandaten in het bedrijfsleven voor wie professioneel politiek actief is. 'We moeten af van de dubbele petjes.'

Het strenger standpunt van Van den Bossche komt er na de moeilijke positie waarin haar partijgenoot Johan Vande Lanotte terechtkwam omdat hij als poli- ticus een tijd lang rechtstreeks en onrecht- streeks bij het groenestroombedrijf Electrawinds betrokken was.
"We moeten af van de dubbele petjes", zegt minister Van den Bossche in een interview in deze krant. Dat uitgerekend zijn eigen partij een zo fors standpunt inneemt verrast, nu Vande Lanotte fel onder vuur ligt. "Dit gaat niet over Johan", beklemtoont Van den Bossche. "Ik gruw evenzeer van de heksenjacht en van de aasgieren die boven zijn hoofd cirkelen. Maar hij is oud en wijs genoeg om zichzelf te verdedigen."
Van den Bossche gaat ervan uit dat Vande Lanotte niets onwettigs gedaan heeft, maar ze vindt de vragen over ethiek en deontologie wel legitiem. "In België zijn er geen schotten tussen de politieke en zakelijke wereld. Daardoor zullen er altijd verdachtmakingen blijven bestaan. De tij- den zijn veranderd. Het publiek accep- teert, terecht, die permissiviteit niet meer. In Europa zijn er tenminste nog een paar regels: je mag als eurocommissaris na je carrière twee jaar lang geen mandaat opnemen in een bedrijf uit de sector waarover je controle hebt uitgevoerd. We moeten ook in België soortgelijke duidelijke regels invoeren."
Van den Bossche wil dan ook dat op korte termijn de partij- voorzitters over grenzen van meerderheid en oppositie heen samenkomen om afspraken te maken over een deontologische code. "Het is niet meer van deze tijd dat mensen met een dagtaak in de politiek ook bestuurder zijn bij een bedrijf of zelfs een intercommunale. Als we het brede publiek weer vertrouwen in de politiek kunnen laten winnen door strikte regels over mandaten in te voeren, dan moeten we dat doen."
>>8-9