Direct naar artikelinhoud

Politiegeweld kost België 20.000 euro

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft in hoger beroep uitspraak gedaan in de zaak van de broers Bouyid versus België. Het veroordeelt de staat tot een totaalprijs van 20.000 euro wegens politiegeweld.

Aan de broers Saïd en Mohammed Bouyid moet de Belgische staat 5.000 euro betalen. Daarnaast draait ze ook op voor de gerechtskosten: 10.000 euro.

De zaak gaat terug tot 2003 en 2004 wanneer de twee broers uit Sint-Joost-ten-Node, tijdens een ondervraging op het politiebureau geslagen worden. De broers, van wie er op dat ogenblik één minderjarig is, dienden een klacht in. Ze staafden hun klacht met een medisch attest waaruit moest blijken dat ze enkele klappen hebben gekregen. De politie ontkende het geweld en zei dat de broers zich niet respectvol hadden gedragen en uit het politiekantoor werden gezet.

Na een eerste reeks onderzoeken en het afwijzen van de klacht, trokken de broers naar de Grote Kamer van het Hof. Het is pas de vijfde keer in de geschiedenis dat België moest verschijnen voor de Grote Kamer, het hoogste niveau van de Europese rechtspraak.

Die oordeelde de feiten bewezen en vond de overtreding in strijd met Artikel 3: geweld en vernedering. Zeker het feit dat er een minderjarige bij was, en dat ze op het ogenblik van de feiten onder politiecontrole stonden, wordt door het Hof zwaar aangegrepen. Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk.