Direct naar artikelinhoud

'Royalty' stopt ermee: koningshuis is te saai

Na twintig jaar paleisnieuws trekt VTM de stekker uit Royalty. De belangstelling voor het Belgische koningshuis daalt en de samenwerking met de hofhouding verloopt moeizaam.

Royalty had een vaste stek op VTM, en trouwe kijkers hadden op zondag in de vooravond een vaste afspraak. Maar VTMNieuws-hoofdredacteur Kris Hoflack windt er geen doekjes om: "Uit onderzoek blijkt dat de belangstelling voor het koningshuis afneemt. Vooral jongeren hebben er steeds minder interesse voor. Dat laat zich voelen in de kijkcijfers. Die zijn duidelijk in dalende lijn."

In 2014 was nog 40 tot 45 procent van de Vlamingen voorstander van de monarchie. In 1990, onder koning Boudewijn, kreeg de monarchie meer dan 60 procent van de Vlamingen achter zich. Slechts 28 procent heeft nu veel vertrouwen in koning Filip.

Ook de moeizame samenwerking met de Belgische gekroonde hoofden speelt een rol in de beslissing van VTM. "In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Britse en het Nederlandse koningshuis is het Belgische koningshuis eerder terughoudend in zijn communicatie met de pers", zegt Hoflack.

Niet eenvoudig

"Ze geven zelden of nooit interviews, er is amper inkijk in hun dagelijks leven. Dat maakt het na twintig jaar niet eenvoudig om journalistieke invalshoeken te blijven bedenken en eigentijdse tv te maken. Dat betekent dat je als hoofdredacteur soms moeilijke keuzes moet maken om de beschikbare middelen anders in te zetten."

Verrast

Als er belangrijk nieuws uit de koninklijke wereld komt, zal dat nu door de algemene nieuwsploeg worden gecoverd. Het koninklijk paleis laat in een reactie weten 'verrast' te zijn door het nieuws. "We hebben altijd een zo goed mogelijke verstandhouding en open communicatie met de verschillende media nagestreefd", klinkt het.

Royalty versleet in die twintig jaar een aantal presentatoren. Het begon met Lynn Wesenbeek, die na drie jaar de fakkel doorgaf aan Kathy Pauwels. Zij presenteerde het programma veertien jaar lang, tot ze in 2013 werd vervangen door Birgit Van Mol.

Vorig jaar voorzag Jo De Poorter het programma van ironisch commentaar, maar deze zomer ging zijn copresentatrice Birgit Herteleer alleen verder. Op zondag 18 en 25 december krijgen we een terugblik op twintig jaar Royalty. Op 1 januari 2017 is het definitief voorbij.