Direct naar artikelinhoud

Ik vertrouw u niet, beste regering

Daar is ie weer: een Cooreman-De Clercq 2.0. Om het 'slapende' spaargeld te activeren en de lokale economie te ondersteunen is het nu de beurt aan Open Vld om een ballonnetje in die zin op te laten. Het idee draagt de mislukking al in zich, van bij zijn ontstaan. Er is niks mis met het idee om de burger te betrekken bij de economie, zelfs integendeel.

Maar kunnen we alstublieft eerst even afspreken dat we dit niet onverhoopt op een drafje doen? En al helemaal niet in de nerveuze naweeën van een mislukt nachtelijk begrotingsconclaaf? De burger, de ondernemer, de economie verdient beter en ernstiger beleid.

Kiezen

Misschien kan de regering eerst even werk maken van een coherent beleid. Hoe rijm je een Cooreman-De Clercq met een meerwaardebelasting en een roerende voorheffing van 30 procent dat tegelijk op tafel ligt. Het is het een of het ander. Je kunt (risico)kapitaal niet aantrekken en tegelijk ontmoedigen.

Het ontbreekt aan enige vorm van rechtszekerheid, werkbare regels en een kwalitatieve wetgeving. Het bedrijfsleven, de beleggers en de burger hebben de buik meer dan vol van immer wisselende regels, kwaliteitsloze wetgeving en een aankondigingspolitiek. Op deze manier hebben we een fiscale koterij gebouwd waarbij de spelregels om de haverklap wijzigen. In amper vijf jaar is de roerende voorheffing zo goed als verdubbeld, bijvoorbeeld.

Hoeft het dan te verbazen dat het vertrouwen wegsmelt als sneeuw voor de zon. Want als dergelijke maatregels onverhoeds opduiken bij een begrotingsopmaak, wie garandeert mij dat bij een volgende begrotingsopmaak de regels niet alweer worden aangepast. Als er geen enkele vorm van rechtszekerheid is, dan is elke maatregel bij voorbaat gedoemd om te mislukken.

Daarom, beste regering, doe dit niet als tussendoortje. Breng de nodige expertise samen, bepaal als overheid de finaliteit van waar je naartoe wil, en vooral overstijg de platitudes. Stem af met de gewesten, zodat het ene beleid het andere niet opheft. Als aan die voorwaarden is voldaan, dan heb je het oor van de burgers. En misschien ook weer het vertrouwen.