Direct naar artikelinhoud

'België heeft groen milieupact nodig'

Het Europees Milieuagentschap wil dat België snel een groen energiepact sluit. 'De politiek moet dringend beslissingen nemen en zich daaraan houden', benadrukt de Belgische directeur Hans Bruyninckx.

In een nieuw rapport waarschuwt het Europees Milieuagentschap dat Europa zijn energieproductie zo snel mogelijk moet vergroenen. Nog te veel landen zijn afhankelijk van centrales die op steenkool, olie of gas draaien.

"Als er niets gebeurt, dan zitten we tegen 2030 met een overschot van 25 procent aan vervuilende centrales. Dat is echt een gigantisch probleem", zegt Bruyninckx. Hij wil dat alle EU-lidstaten een langetermijnplan opstellen.

België hoort daar dus ook bij. Voor ons land is de grootste uitdaging de oude kerncentrales te vervangen. "Er is nood aan een plan dat over regeerperiodes heen wordt aangehouden. Voor investeerders is dat belangrijk."

Zowel bij federaal energieminister Marie-Christine Marghem (MR) als bij haar regionale collega's - onder wie Bart Tommelein (Open Vld) in Vlaanderen - lopen er initiatieven. Maar op concrete resultaten blijft het wachten. De bedoeling is dat al die initiatieven straks tot een groot Belgisch energiepact samensmelten. Een pact dat er eigenlijk al lang had moeten zijn. Maar zoals gezegd: de deadline schuift keer op keer naar achter.

Eerder deze week maande ook de hoogspanningsnetbeheerder Elia de politiek aan om snel werk te maken van een plan. Het bedrijf wil weten waar het aan toe is. "Tegen volgende zomer moet er iets klaar zijn."

Voor het Europees Milieuagentschap is de te volgen weg overduidelijk: er moet voluit ingezet worden op hernieuwbare energie uit onder meer windmolens en zonnepanelen. In afwachting van sterkere batterijen kunnen ook zuinige en moderne gascentrales nog van pas komen als de zon niet schijnt en de wind niet waait.

Nieuwe kerncentrales bouwen vindt Bruyninckx geen goed idee. "Groene energie heeft vandaag minder steun nodig dan kernenergie. Kijk maar naar de nieuwe centrale in het VK. Die kost enorm veel."