Direct naar artikelinhoud

Zimbabwe stemt ordelijk en kalm

Miljoenen Zimbabwanen hebben hun stem uitgebracht. De verkie-zing verliep rustiger dan vijf jaar geleden, toen ze gepaard ging met een golf van geweld. Volgens de oppositie zou president Robert Mugabe echter ook nu hebben geknoeid met de kieslijsten.

De presidents- en parlementsverkiezingen in Zimbabwe zijn vrij en eerlijk geweest. Ze zijn op een vreedzame en ordelijke manier verlopen, dat is de voorlopige conclusie van Olusegun Obasanjo, hoofd van de waarnemersmissie van de Afrikaanse Unie.

De stemlokalen sloten gisteren om 19.00 uur. Bij sommige was de drukte echter zo groot dat niet ieder zijn stem op dat moment had uitgebracht. De voorzitster van de kiescommissie zei dat de stembureaus zo nodig tot middernacht zouden openblijven.

Analisten verwachtten een hoge opkomst, omdat tienduizenden mensen de afgelopen tijd verkiezingsbijeenkomsten hebben bijgewoond. De regering had geen westerse waarnemers toegelaten, maar de Afrikaanse Unie, de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) en Zimbabwaanse organisaties mochten wel toezien op een eerlijke gang van zaken.

De 89-jarige president Robert Mugabe, die eerst als premier en later als president aan de macht is sinds de onafhankelijkheid in 1980, was opnieuw kandidaat. Zijn belangrijkste rivaal, de 61-jarige premier Morgan Tsvangirai voorspelde dat Mugabe na de verkiezingen "met pensioen gaat", maar het is hem twee keer eerder niet gelukt de president te verslaan.

Mugabe is zeer omstreden. Hij wordt onder meer beschuldigd van schending van grondrechten en het intimideren van aanhangers van de oppositie.

De president heeft gezegd dat hij bij een nederlaag zal aftreden. "Ik ben er zeker van dat de mensen vrij en eerlijk zullen stemmen", zei hij tegen verslaggevers, nadat hij zijn stem had uitgebracht. "Er is op niemand druk uitgeoefend."

De MDC-partij van premier Tsvangirai klaagde dat tienduizenden mensen niet hun stem konden uitbrengen, omdat hun namen niet op de kieslijsten bleken voor te komen. Op één stemlokaal werd liefst de helft van de kiezers die opkwamen de deur gewezen, aldus Tendai Biti - de rechterhand van Tsvangirai.

Geweld van 2008

Biti klaagde ook dat de kieslijsten pas op het laatste moment openbaar werden gemaakt. Zij zouden verder tal van namen van inmiddels overleden mensen bevatten. Mugabe deed de klachten van de oppositie af als een poging van de MDC om zich in te dekken tegen het verlies.

Ondanks de klachten over geknoei leek het er dus veel rustiger aan toe te gaan dan in 2008, toen er een golf van geweld tegen aanhangers van de MDC losbarstte nadat Tsvangirai in de eerste ronde aan kop was geeindigd. Tsvangirai trok zich uiteindelijk terug nadat 200 van zijn aanhangers waren gedood.