Direct naar artikelinhoud

Genk overwintert

Racing Genk heeft zich voor het tweede jaar op rij geplaatst voor Europees voetbal na de winter. Een klinkende 3-1 zege tegen Dinamo Kiev volstaat voor groepswinst. Een glansrijke prestatie.

Genk vocht zich na een vroege achterstand op karakter terug in de wedstrijd en controleerde daarna soeverein. Vossen maakte gelijk van op de stip, zijn honderdste voor Genk. Kumordzi en De Ceulaer zorgden voor de afgetekende zege. "Chapeau en een diepe buiging voor deze groep", gooide coach Mario Been met bloemetjes.

Racing Genk mag de vergulde pen nog eens bovenhalen. In sierlijke letters mag het alweer een nieuw hoofdstuk bijschrijven in de clubgeschiedenis. Voor het tweede jaar op rij mag Racing Genk zich na Nieuwjaar meten met de beste 32 ploegen uit de Europa League.

"Een geweldige prestatie waar iedereen binnen KRC Genk terecht heel fier op mag zijn", glunderde Been met pretoogjes. Voor het tweede jaar op rij is Genk ook al na de vijfde groepswedstrijd zeker van kwalificatie voor de volgende ronde. Wat een luxe. Belgische ploegen zijn na vijf wedstrijden meestal tevreden als de kwalificatie mathematisch nog mogelijk is.

Diepe buiging

En tot slot wordt Genk ook voor het tweede jaar op rij groepswinnaar. Laat ons wel wezen, volkomen terecht als je tegen de miljoenenploeg van Dinamo Kiev zes op zes pakt. "Vorig jaar finishten we voor de gedoodverfde favorieten Sporting Lissabon en Basel en dit jaar voor Dinamo Kiev. Als je twee keer wint tegen een ploeg die vijf keer onze begroting heeft, dan is dat fantastisch. Ik kan niets anders dan een diepe buiging te maken."

En nochtans liet niets vermoeden dat het uiteindelijk een magische avond zou worden in Genk. De grandeur van een Europese avond was aanvankelijk ver zoek in de kille Cristal Arena. Kara devieerde een bal ongelukkig in de voeten van Yarmolenko, 0-1. Een geweldige voetballer toch die Yarmolenko en de enige die er echt zin in had bij Kiev.

Kilte werd plots ook stilte. Maar Genk rechtte de rug en krabbelde overeind. Dat had een aantal oorzaken. Allereerst toonde de ploeg in tegenstelling tot zaterdag wél karakter. Khaleem Hyland was de exponent van die metamorfose. Een natte dweil in Oostende, soeverein heersend in de middenstrook gisteren.

Genk was ook dodelijk efficiënt en kende een tikkeltje meeval op de juiste momenten. Het puurde uit anderhalve kans drie doelpunten. Vossen ramde voor de ogen van bondscoach Marc Wilmots zijn honderdste tegen de touwen van op de strafschopstip. De 2-1 van Kumordzi was een prima collectieve aanval. Vossen speelde Buffel vrij met een snel genomen vrijschop, spurtte de zestien in en legde Buffels voorzet perfect terug voor de aanstormende Kumordzi. De weg naar de 16de finales lag bij de rust helemaal open. De Ceulaer beroerde een hoekschop van Gorius met de schouder en vloerde zo doelman Koval voor een derde keer. Genk smeerde Kiev gisteravond zijn tweede nederlaag in veertien partijen aan. "Dit was de reactie die ik wilde zien na Oostende", gaf Been toe. "We vallen van het ene uiterste in het andere. Voetbal is soms onverklaarbaar, maar ik blijf erbij dat we zelf onze grootste vijand zijn. Alleen kunnen wij in Europa altijd iets extra. De eerste twintig minuten toonden we te veel respect voor Kiev, maar dat hebben we nadien goed rechtgezet. Dit was mijn 25ste Europese wedstrijd aan het roer van Racing Genk en daarvan hebben we er maar vijf verloren. Het geeft aan dat we hier met iets moois bezig zijn."

Dat vond ook het Genks publiek. Been werd luid bezongen. De Rotterdammer bedankte met een opgestoken duim en een gebalde vuist. Over twee weken volgt het laatste Europese uitstapje voor Been. Zwitserland is dan de bestemming. Genk kan daar, aan de Thunersee, voor het tweede jaar op rij de groepsfase afsluiten zonder nederlaag.