Direct naar artikelinhoud

Gerecht laat zaak tegen Sarkozy onverwacht vallen

Nicolas Sarkozy moet zich dan toch niet langer verantwoorden voor het geld dat hij van L'Oréal-erfgename Liliane Bettencourt zou hebben ontvangen. Het gerecht laat de zaak tegen de Franse oud-president vallen.

Op 23 september had het hof van beroep in Bordeaux de voortzetting bevolen van het onderzoek naar 'misbruik van zwakheid van personen' waarin Sarkozy terechtstond. In 2007, in de aanloop naar zijn verkiezing tot president, zou 'Sarko' een flinke som geld hebben aangenomen van Bettencourt. De vraag luidde of daarbij misbruik gemaakt werd van de psychische zwakheid van Frankrijks rijkste vrouw.

Nu menen de onderzoeksrechters dat de bewijslast tegen Sarkozy niet zwaar genoeg weegt, zodat de zaak stopgezet wordt. De seponering, gemeld door de krantLe Monde, komt totaal onverwacht. Behalve Sarkozy wordt ook de advocaat en fiscaal adviseur Fabrice Goguel buiten verdenking gesteld.

Tien andere verdachten worden wel naar de correctionele rechtbank doorverwezen. Onder hen bevinden zich Sarkozy's toenmalige rechterhand en ex-minister van Arbeid Eric Woerth, fotograaf en Bettencourts persoonlijke vriend François-Marie Banier, of nog, Patrice de Maistre, een van haar vermogensbeheerders.

Meevaller

De bal ging in 2010 aan het rollen, maar Sarkozy zelf was door zijn presidentschap onschendbaar. Hij kon pas worden ondervraagd na zijn nederlaag tegen François Hollande in 2012. Uiteindelijk werden ook zijn Parijse kantoor en de woning van zijn vrouw Carla Bruni doorzocht. Sarkozy moest tevens zijn agenda's aan de speurders afstaan. Op 22 november vorig jaar werd het vroegere staatshoofd zelfs twaalf uur lang ondervraagd.

Voor Nicolas Sarkozy is de beslissing van gisteren een grote meevaller. De permanente spanningen binnen zijn centrum-rechtse UMP, en het feit dat talloze militanten zijn comeback eisten, hebben tot speculaties geleid dat hij een nieuwe gooi naar het presidentschap zou wagen.