Direct naar artikelinhoud

Asielzoekers liegen over leeftijd

Sinds begin 2011 voerde de overheid 246 medische tests uit bij jonge asielzoekers omdat niet zeker was of ze minderjarig waren of niet. Bijna drie vierde van de asielzoekers bleek uiteindelijk meerderjarig. Het parlement keurde gisteren een wet goed van CD&V-parlementslid Nahima Lanjri die het verblijf van niet-begeleide minderjarigen in ons land beter regelt.

In de eerste vijf maanden van dit jaar vroegen 841 kinderen en jongeren asiel aan in ons land. Als er twijfel bestaat over hun leeftijd, wordt bij die jonge asielzoekers een botscan uitgevoerd. Dit jaar gebeurden er al 246 medische tests om te kijken of de asielzoekers effectief nog minderjarig zijn. Uit de resultaten blijkt dat 166 betrokkenen meerderjarig waren en 68 minderjarig; 72 procent van de jongeren gaf dus een foute leeftijd op, 28 procent niet, zo kon parlementslid Sarah Smeyers (N-VA) achterhalen bij justitieminister Stefaan De Clerck (CD&V).

Omdat de scans niet de exacte leeftijd van de jonge asielzoekers kunnen vastleggen, wordt een foutenmarge in acht genomen van twee jaar. De medische tests bestaan uit röntgenfoto's van de pols, het schouderblad en het gebit. Bij de leeftijdbepaling worden ook de officiële documenten in overweging genomen die de jonge asielzoekers bij zich dragen. Die hele procedure neemt nu gemakkelijk zes maanden in beslag.

Vorige week werd wel een samenwerking gestart met het UZ Antwerpen om ook daar botscans uit te voeren én werden vier extra mensen aangenomen bij de dienst Voogdij om de achterstand in de dossiers weg te werken.

Gisteren werd in het parlement de wet goedgekeurd die niet-begeleide minderjarigen een betere bescherming geeft. Jaarlijks worden maar liefst 2.500 niet-begeleide kinderen en jongeren aangetroffen in ons land. Bijna 30 procent van die minderjarigen kwam vorig jaar uit Afghanistan, de top vijf van herkomstlanden wordt vervolledigd door Algerije (18,5 procent), Guinee (8,7 procent), Marokko (6,6 procent) en Servië (5,09 procent). Het overgrote deel van die niet-begeleide minderjarigen zijn jongens. Vorig jaar waren er 94 kinderen jonger dan negen jaar, 89 kinderen tussen tien en twaalf jaar, 812 tussen dertien en vijftien jaar en 1.499 tussen zestien en achttien jaar. Uiteraard worden vooral bij de laatste categorie botscans uitgevoerd.

De architecte van de nieuwe wet is Nahima Lanjri, de migratie-experte van de CD&V. De wet voorziet een specifieke regeling voor niet-begeleide minderjarigen die geen asiel aanvragen, wat geldt voor een derde van alle kinderen en jongeren die elk jaar onbegeleid ons land binnenkomen. Van de ongeveer 400 minderjarigen die onder dit beschermingsstatuut vallen, komt 30 à 40 procent in aanmerking voor gezinshereniging met hun familie in hun thuisland of elders. Als de ouders niet gevonden worden, krijgen de minderjarigen na drie jaar een verblijfsvergunning van onbeperkte duur.