Direct naar artikelinhoud

‘Mensenrechten in EU blijven te vaak dode letter’

“De EU slaagt er niet in om het strenge mensenrechtenbeleid dat ze belijdt, ook in daden om te zetten.” Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport dat gisteren verscheen.

Het zerotolerancebeleid dat Europees commissaris Viviane Reding beloofd had, blijft volgens Human Rights Watch vaak dode letter omdat de EU “ritueel vasthoudt aan dialoog en samenwerking met repressieve regeringen”, zegt directeur Kenneth Roth van Human Rights Watch (HRW). “Die houding leidt al te vaak tot een excuus om niets tegen schendingen van mensenrechten te doen.”

HRW’s World Report 2011 stelt onder meer de handelsovereenkomsten aan de kaak die de EU met “het repressieve regime in Turkmenistan” afsloot. Het heeft het ook over schendingen van mensenrechten in de lidstaten zelf. Het rapport heeft het over ongeoorloofde behandeling van terreurverdachten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, of over racistische oprispingen die overal in de EU tot inbreuken op de mensenrechten leiden. “Om geloofwaardig te blijven, moet de EU ook tegen zijn eigen regeringen kordater optreden”, vindt Human Rights Watch, zoals in de Romadiscussie in Frankrijk of rond de kwestie van de asielzoekers in Griekenland. HRW vraagt de EU trouwens om een betere behandeling van asielzoekers, meer rechten voor immigranten en omzichtigere middelen om terreur te bestrijden.

De Europese Commissie wil geen commentaar op het rapport geven tot het “het in detail gelezen is”.

(FD)